- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Николай Денков кани зърнопроизводителите на среща

„Ще поканя зърнопроизводителите за следваща среща, надявам се да се отзоват. Не виждам основания за отказ“. Това заяви премиерът Николай Денков след връчването на грамоти на ученици олимпийци, завоювали медали за страната на различни международни състезания.

„Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, каза премиерът, предава БТА.

Денков обясни, че не е запознат с казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес заяви, че „премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани“.

„Няма какво да го коментирам. Това, което отново ще повторя, е, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна. Тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата. Важно е да видим средствата, които са налични, как да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми. Като цяло секторът не е проблемен, това е един от най-успешните сектори в България“, каза министър председателят.

„За момента не виждам причина да виждам оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката. Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове. Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков.

По-рано през деня пък Денков обясни пред бТВ, че не преговаря с терористи.

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести на няколко места в страната с блокади на пътища. Те изразяват недоволството си срещу решението на парламента да отпадне забраната на зърно от Украйна.

- Реклама -

Последни новини