5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Николай Денков на фона на протест: Растат заплатите на всички нива в администрацията

Правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 милиона лева. Това обяви премиерът в оставка акад. Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите – от почти пет пъти, колкото е разликата в момента, до около 2,5 пъти, информира министър-председателят в оставка. По думите му средната заплата на всички нива в администрациите расте. Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят считано от 1 януари 2024 г., заяви също Денков.

Под прозорците на Министерски съвет

Обявеното от премиера в оставка идва на фона на провеждащ се пред Министерския съвет протест, организиран от Синдиката на административните служители „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Акцията е във връзка с очакванията на синдикатите, че в понеделник правителството в оставка е трябвало да приеме постановлението за ръст на заплатите в няколко бюджетни сфери, сред които Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и др.

Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка, каза Денков и изброи част от резултатите от този допълнителен 10-и месец на редовното правителство:

Вече пътуваме по въздух и вода в шенгенското пространство. При политическа стабилизация, ще има решение за сухопътните граници в Шенген до края на годината. Новият проект на закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт. Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи за сърдечно-съдови заболявания. Останалите лекарства се заплащат значително по-малко, отколкото досега. МРРБ подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 милиарда лева. Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 милиона лева по схемата за подпомагане за 2023 г., с 50 процента повече от кампанията за предната 2022 година. Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в Тараклия, след като подписахме споразумение с правителството на Молдова.

Последни новини

- Реклама -