- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Николай Денков: Президентът иска война, Божков и Алексей Петров са сенки от миналото

„Атаките от президентството започнаха още преди да е сформирано правителство. През цялото време от президентството има опити да не бъде сформирано и след това да бъде свалено това правителство. Аз съм убеден, че тези атаки няма да спрат. Президенството не иска мир с правителството, а война“. Това заяви премиерът Николай Денков пред bTV.

„Никога и по никакъв повод не съм се срещал с Алексей Петров“, уточни още той и посочи, че не знае за задкулисни разговори. „Даже не ме интересуват. Мислейки за Божков и Алексей Петров си дадох сметка, че са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават“, посочи Денков.

Премиерът подчерта, че никой не е идвал да му казва, че се е виждал с Алексей Петров.

„Смятам ,че съвсем умишлено се вадят тези сенки от миналото, за да се попречи да се види какво правим в момента“, заяви Денков.

Според него причините за отстраняването на главния секретар на МВР Петър Тодоров не са политически, а професионални. Денков бе категоричен, че вътрешният министър Калин Стоянов не е правил политически назначения.
„Аз не съм казвал на Калин Стоянов за нито един човек когото да назначи“, посочи Денков. Стоянов назначавал хора от неговата дирекция, защото ги познавал и им имал доверие. „Всички критики за политизация не са верни. Решението Петър Тодоров да бъде махнат идва от Калин Стоянов“, заяви премиерът.

„Особено през последните дни се говорят неща, които нямат никакво съществено отношение към промяната на живота на хората. Това, което има значение, са законите, които се приемат, какви решения взима МС, какъв ще бъде бюджетът за 2024 г. с политиката по доходите на различните категории администрации, минимална работна заплата. Ние наместваме пластове, които досега не можеха да се наместят. Служебното правителство имаше лукса да работи по някои от темите, но да не работи по други теми, които обаче не стоят в радара на медиите и не са толкова атрактивни, но са важни, по тях нищо не е свършено“, каза още Денков. Сред тях изброи законите, свързани с пране на пари и борбата с тероризма. „За два месеца трябва да компенсираме промени в закони и наредби, координация между институции, която липсва в момента“, добави той.

Относно напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС премиерът каза, че според него то идва от части от задаващите се местни избори. „Ясно е, че всяка партия се опитва да се позиционира. Но и второ, защото се наруши тази възможност за дискусии, които се надявам да се възстанови“.

По друга актуална тема – евентуалното поскъпване на тока, премиерът беше категоричен, че цената му няма да се повиши.

„Токът за битовите потребители ще остане на същата цена поне още година напред. Ако след това се промени, ще бъде в рамките на проценти. При това не е ясно дали нагоре или надолу“, посочи Денков. По думите му няма причина за повишаване на цената. Той посочи, че в НС ще се вкара дефиницията енергийна бедност, която допълнително дава възможност да бъдат подпомогнати тези, които имат най-голяма нужда.

„Токът няма да се промени съществено и ще има подпомагане по линията на енергийната бедност“, категоричен бе премиерът.

Той коментира и какво е свършило правителство след потопа в Карлово, за който изтъкна, че е станал, докато на власт бе служебното правителство.

„Тогава еднократната помощ, която се отпускаше, беше 375 лева. Сега вече е 1512 лева. Когато станаха наводненията в Северозападна България, ние веднага отидохме, за да видим как по най-бързия начин тези средства могат да стигнат дотам. Бяха подадени около 500 заявления. От тях 288 вече са изплатени. Това, че ние се оказахме в региона през първите дни на наводнението даде възможност до хората да достигнат повече средства по най-бързия начин“, заяви Денков.

По думите му общините трябва да са максимално бързи с проектите, за да може да бъдат отпуснати средствата.“Тази година осигурихме повече средства за превенция“, посочи Денков.

Премиерът коментира и смяната на шефа на тотото. По думите му смяната му е в компетенциите на Спортното министерство и няма нищо общо с това, което става в Карлово.

Денков посочи, че обвиненията за кадруване идват от хора, които до скоро са управлявали и са си назначавали хора. „Тотото има важна функция по финансирането на спорта“, каза Денков.

„Аз не се бъркам в работата на НС. Не искам да ми се бъркат и в работата в МС. Отделно има лидерски срещи, на които се вземат общите политически решения. Не съм съгласен лидери да се обаждат на министри, което е ставало, и да казват вие не можете да назначавате еди-кой си. Това не е тяхна работа. Има напрежение, има опити за влияние. Да това, разбра се, пречи на работата, но знам къде са границите на институциите, включително и на президентството, и ще работим в нашите правомощия“, заяви премиерът.

По думите му България ще влезе в Шенген, когато има съгласие от всички държави членки.

Коментира и твърденията, че ще загубим символите на лева, след като станем част от Еврозоната, като подчерта, че не са верни.

„Колкото по-бързо левът стане евро, толкова по-добре. Левът така или иначе е закачен с фиксирания курс. С еврото ще привличаме повече инвеститори. Убеден съм че с еврото ще станем по-богати. Символите, които имаме на лева, ще се появят в цяла Европа“.

По думите му няма да има поскъпване на горивата заради одържавяването на порт „Росенец“.

Премиерът определи като „поредна димка“ появилите се публикации, че по Плана за възстановяване и устойчивост 12 компании, в които са работили хора, близки до ПП, ще получат 34 млн. лв. за създаване на иновативни продукти.

 

 

 

- Реклама -

Последни новини