- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Николай Денков: Подадох ръка на президента, разликата между Карлово и Царево е, че реагирахме светкавично

Министър-председателят акад. Николай Денков отново отговаряше на въпроси на медии и граждани на страницата на правителството във Фейсбук. Той коментира ситуацията след наводненията по Черноморието, срещата си с президена Румен Радев на благотворителния „Мач на Надеждата“, инвестициинте и други важни за държавата теми. Не се мина обаче и без гаф. Премиерът прати сръбския град Крагуевац в Румъния, в коментар за това как миналогодишните протести срещу отварянето у нас на завод за батерии е прогонило инвеститора. Всъщност белгийците ще отворят 8000 работни места в Галац.

„Обстановката в Царево се успокоява. Пуснато е електричеството в региона. Водата може да се използва за битови нужди, но има проблем с питейната. Продължават да се извеждат летовниците с помощта на МВР и КАТ. Има затруднения заради разрушена пътна настилка и мостове. През следващите дни трябва да се оценят най-спешните ремонти и да се отпуснат средства. Реакцията на държавата този път бе светкавична. Дъждът почна през нощта на другата сутрин имаше 11 екипи. Хората са на терен, обхождат къщите, говорят с хората. Има поне два вида помощ. Увеличената четири пъти през тази година за увредените имоти до 1500 лева и 2500 лева за повредение електроуреди. Различното с Карловско е, че реагирахме веднага. Включи се армията, Агенция пътна инфраструктура вече превози моста, който днес го поставят. Казали сме: Казвайте от какво имате нужда и реагираме веднага. По-бавно ще е възстановяването на пътните настилки и проверките на водосборните потоци . Оценките какво е повлияло ще се дават след внимателна проверка“, обяви Денков.

„Разликата между Карлово и Царево е, че реагирахме светкавично. Съболезнования към близките на жертвите! Аз ще разпоредя проверка по отношение на състоянието на водосборните потоци. Рискът от природата и от човешката дейност трябва да бъде разделен. Той трябва да се оцени от специалисти, а не от аматьори“, добави премиерът.

„Разпоредената от мен проверка на наводнението очаквам да да приключи в рамките на 2-3 месеца. Трябва цялостна оценка и да се види кой каква отговорност носи. Има нужната техника и в АПИ, и в Пожарна безопасност и при военните… Тя е на разположение и помага. Помагала е и в съседни страни. Нямаме проблем с липса на техника“, каза още акад. Денков.

„Това, за което „Продължаваме промяната“ и аз като неин представител настояваме, че трябва да се спре презастрояването по морето. Подготвихме законопроект за ограничаване на строителството, но ни трябват промени в законите и подкрепа от другите политически сили“.

Равносметка

Като позитивни резултати от работата на правителството си Николай Денков изтъкна подобряването на средата за инвестиции и развитие на икономиката.

„Давам пример с трите завода, които бяха отворени наскоро – в Русе, Стара Загора и Шумен. Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на региони, които имат нужда точно от това. Министерството на икономиката и растежа разглежда още 10 проекта в градове извън София като Враца и Плевен. Приемайки бюджета, задаваме рамката, по която да работят фирмите. Без редовно правителство можеше да нямаме бюджет и до сега. Трябват по-дългосрочни мерки, за да влязат инвеститорите. Съпротивата срещу завода за батерии, за който редовното правителство водеше преговори миналата година, отведе инвеститора в Румъния, мисля че беше в Крагуевац и там ще бъдат открити 8000 работни места“, обърка Галац със сръбския град министър-председателят.

Отношенията с президента

„Хубав символ имаше в деня на Съединението и „Мача на надеждата“ и този пример трябва да обедини политиците. Трябва да изберем каузите, които могат да ни обединят – например икономиката и инвестициите. С президента имаме сериозни различия по някои въпроси, но трябва да работим за общите интереси на гражданите – например енергийните проекти. Готов съм да работя заедно с Радев, разговорът ни вчера на „Мача на надеждата“ беше подадена ръка от мен. Надявам се нападките към правителството да престанат. Обсъдихме назначаването на посланик в Украйна, има напредък в тази насока и се надявам, че скоро ще има развитие“, коментира той.

Доходите в администрацията

„Поискахме информация от всички министерства какви са заплатите в съответния сектор, включително НСИ и Агенцията за борба с градушките. След 15 септември в хода на подготовката за Бюджет 2024 ще направим крачка за премахване на дисбалансите. Ще направим обща система, която да замести лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и отговорността на конкретните служители. Нека проявят търпение, да не се стига до протести. Когато има проект, ще го обявим и всеки ще знае какво става. Трябва да има аргументация защо в конкретна сфера заплащането е такова, каквото е. Трябва да се премахне ужасяващата ножица между заплатите в здравеопазването, където директорите стават милионери, а някои лекари, сестри и персонал получават мизерни възнаграждения. Разликата не може да е повече от 1 към 10“, отбеляза Денков.

Разликата в развитието на регионите

„Заложили сме 50 процента от оперативните програми да са насочени към Северна България. Аз лично подкрепям и проекта за Северозападен университет във Враца. Разбира се важен е и проблемът АМ „Хемус“. Той не е свързан със средства, а в това, че започвайки строежи, които не съответстват на законите, без строителни книжа, раздавайки пари без трасе, по което да мине магистралата, е създаден хаос и неразбории, които няколко правителства не могат да разрешат. Министърът на регионалното развитие подготвя предложение за разрешение на въпроса. Ще продължи строежът, когато спре обжалването на обществени поръчки и се спре незаконното строителство. Политиците трябва да спрят да спорят дали може да се строи незаконно. Не, не може да се строи незаконно“, категоричен бе Денков.

Той уточни и че няма връзка межде разширението на софийското метро и строежа на високоскоростния път по трасето Русе – Велико Търново. „Една от причините да се прехвърлят пари към метрото в София е заради забавени проекти. В столицата има добре подготвени проекти, които бързо могат да стартират, за разлика от други места. Политиците трябва да излязат от модела на раздаване на средства на порции“, разясни премиерът.

Енергетика

„Всякакви опити да бъде построена АЕЦ „Белене“ не срещат инвестиционна обосновка. Може да е имало колебание преди, но след войната в Украйна няма защо да обсъждаме това, не можем да работим с Русия. А оборудването струва над милиард, оценката му е готова, добре е, че се появи купувач. Реакторите, за които почнахме преговори с „Уестингхаус“, имат възможност да намаляват мощността си и могат да се комбинират с възобновяемите източници. ПАВЕЦ „Чаира“ е най-добрата възможност у нас за съхранение на енергия“, смята Денков.

Съдебната реформа

„Тя стартира още със законите, приети в последната сесия на НС – за контрола върху дейността на главния прокурор. За да завърши процесът, трябват още промени – сред тях по антикорупционния закон. Има съгласие по законопроекта, очаквам да бъде приет. Промените в Конституцията трябва да се приемат до края на годината. Големият порок на съдебната система е силната зависимост от политическите сили“, заяви по темата с хода на съдебната реформа премиерът.

 

- Реклама -

Последни новини