- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Николай Денков: Стартира строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ (ОБНОВЕНА)

С решение на Министерсси съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Предприятието, което ще отговаря за проекта ще бъде капитализирано с още 500 милиона лева. То ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок до 2033 година. Това заяви премиерът Николай Денков преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

По думите на премиера със същото решение ще започне подготовката за 8-и блок на атомната центарала. „За да вървят заедно и в рамките на 2-3 години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система. Тяхната обща мощ е 2300 мегавата, с което надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ-а. Технологията на тези реактори е уникална в света. Тя позволява да се променя мощността им два пъти в много кратък срок, което е много важно за стабилното управление на енергийната ситема, когато влязат в действие“, допълни премиерът.

Строителството на седми блок трябва да завърши през 2033-та.

Централата ще се строи като магистралите, смята президентът

Пред журналисти държавният глава Румен Радев изрази съмнения относно прозрачността на проекта.

„България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри – лукация, лицензи, безопасност и най-вече време и средства за изграждане. Това не се случва. Явно АЕЦ ще се изгражда като магистралите, на тъмно“, коментира президентът.

„Пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината“ – бе лаконичният отговор на премиера на думите на Радев.

Реакциите от парламента

А в парламента Делян Добрев от ГЕРБ определи решението на правителството като стъпка в правилната посока, която е в изпълнение на възложена от депутатите задача. Депутатът обаче имал и забележки:

„Ще ви дам един пример – смятам, че капиталът на това ново дружество не трябва да е 500 милиона, а 1 млрд. и 600 млн., за да гарантира работата на това дружество в следващите 3-4 години. Това са свободните пари в енергетиката и ние ще настояваме те да са в капитала на дружеството, за да не се окаже накрая, че Асен Василев пак ги прибрал. През последните години открадна 3 млрд. от енергетиката, за да върже бюджета“, посочи Делян Добрев

Не на това мнение е Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“. Според него увеличаването на капитала ще е от ключово значение за довършване на проекта.

Ивайло Мирчев пък припомни, че днешното рещение на кабинета е дългосрочен ангажимент на ПП-ДБ и част от енергийната сратегия на страната

„Изключително важно е, че Ние държим на енергийната стабилност и 7-и и 8-ми блок са част от точно това и това че ще станат до 2033 година е един реалистичен срок“, каза той.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -