31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Николай Марков не генерира съдържание и набляга на скандала – от Явор Дачков

Явор ДАЧКОВ

Николай Марков от „Величие“ се разсърди на големите телевизии, прокле Би Ти Ви и каза, че повече партията няма да участва там. Той написа няколко гневни поста във Фейсбук в рамките на няколко часа и обяви война на големите медии. Двадесет години след Волен Сидеров, който все пак си остава недостижима класика в този скандалджийски политически сегмент, а останалите могат само да му гледат номера на фланелката. Поводът за гнева на Марков бе репортаж на Би Ти Ви за „Исторически парк“ на идеолога на „Величие“ Ивелин Михайлов. Не разбрах, защо Николай Марков се е обидил, тъй като репортажът на колегите от Би Ти Ви беше напълно коректен и показа в добра светлина участниците в него – симпатични хора, които живеят в свой собствен антиглобалистки свят.

Български опит за антиутопия, почти реализирана на практика. Казвам почти, защото никой от участниците в материала не можа да даде смислен и точен отговор откъде са парите за малкия рай, който са си построили. Този въпрос не би ме интересувал, ако тези хора нямаха претенцията да влизат в политиката и да искат да ни управляват. Предполагам, че раздразнението на Марков идва оттам, но за това не са виновни колегите от Би Ти Ви, а колегите на Николай Марков, които не казват откъде са парите. Става дума за стотици милиони, а не за няколко хиляди лева. Дори не за стотици хиляди, а за стотици милиони. Това е големият въпрос към „Величие“. С всичките ми резерви към „Капитал“ и умнокрасивата журналистика, техните разследвания за „Исторически парк“ звучат доста аргументирано и убедително. Това прилича по-скоро на финансова пирамида, която рано или късно ще изгърми.

Чисто политически за мен е интересно, че от години Ивелин Михайлов работи чудесно с ГЕРБ на местно ниво, а полицията му оказва пълно съдействие. Основна политическа фигура в парламента е Виктория Василева, която беше в ИТН на Слави Трифонов, а преди това човек на Христо Бисеров в СДС. Политическите послания на партията са повече от противоречиви и взаимно изключващи се. Преди изборите яко за Русия и в подкрепа на Путин, след изборите много яко за НАТО и ЕС и в подкрепа на Украйна.
Депутатът от „Величие“ Етиен Леви дори се снима в пропаганден украински клип.

Да не говорим, че Николай Марков продължава да поддържа евтината лъжа, че е полковник, което е дребно, но не говори добре за един бивш военен. С подобни неща лъжа не бива. Въпрос на чест.

Не знам за финансовата част, но за политическата мога да кажа със сигурност, че „Величие“ е пирамида. Партия еднодневка, която се появява за малко, отнася определен брой гласове като телефонен измамник, а после изчезва от хоризонта. Те няма да изиграят никаква роля в политическия живот на страната, а само ще създават страничен шум. Когато трябва, ще подкрепят ГЕРБ и ДПС, защото очевидно бяха вкарани в парламента с тази цел, а и да разводняват протестния вот срещу Борисов и Пеевски.

В политически план „Величие“ е илюзия, която няма да трае дълго. Един от белезите за това е, че Николай Марков се опитва да се задържи в обсега на вниманието през скандала. Затова и ругае телевизиите с надеждата да му обърнат внимание и да му отговорят или да го канят. Той знае, че ако влезе в ежедневен нормален политически оборот, ще потъне, защото няма какво да каже. А няма какво да каже, защо е некомпетентен по нито един въпрос, които с охота коментира в социалните мрежи и видео канали. Първите му интервюта в БНТ, Би Ти Ви и „Нова“ бяха катастрофа, защото бяха безинтересни. Когато говори нормално и в нормална среда, той не може да генерира съдържание, което да привлича внимание. Поради тази причина ще набляга на скандали и обиди, но това писва много бързо.

Мисля, че много скоро всички ще престанем да му обръщаме внимание, а „Величие“, ще стане една от многото партийки в парламента, чиито депутати са абсолютно анонимни и ще си останат такива до края на мандата, независимо кога ще настъпи той.

За мен ще си остане загадка защо все още толкова много хора могат да бъдат лесно измамени и да дадат гласа си за очевидна несъстоятелност. При това хора, които са образовани, интелигентни, млади и които живеят в областни градове и в чужбина. Когато се опиташ да проблематизираш избора им, срещаш агресивен отпор и обиди. Такива бяха заклетите фенове на Жорж Ганчев в средата на 90-те, на царя през 2001, после на Волен Сидеров и „Атака“ през 2005, на Борисов през 2009, после на Слави Трифонов, после на „Промяната“… Изглежда, че за мнозина илюзията и бягството от реалността в измислици за герои, които идват и въвеждат ред и справедливост, са по-силни от рационалния избор дори когато са ги лъгали повече от два-три пъти. Разликата между изброените и „Величие“ е, че тази общност има повече белезите на секта, отколкото на партия или обикновена клиентела, което значително стеснява възможностите й за дългосрочни политически позиции. Някой тези дни много сполучливо ги сравни с амишите – затворена американска секта от немски произход, която води изолиран живот, който е фокусиран върху противопоставяне на модерността и динамичните промени, свързани с настоящето.

И в това нямаше да има нищо лошо, ако тези хора нямаха претенцията да ни управляват. Моето голямо подозрение е, че за идеолога на „Величие“ политиката служи само за легитимация и продължение на сложните му финансови схеми, но и това ще се разбере един ден.

Във всеки случай това е партия, която няма да играе съществена роля в политическата игра и няма да остави никаква историческа следа в окаяната ни политическа история. Толкова е зле положението с „Величие“, чието име само по себе си звучи нелепо и с много кратък срок на годност.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини