3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нинова анатемоса съветниците си в СОС, вече представлявали само себе си

Изпълнителното бюро на БСП начело с лидера Корнелия Нинова се разправи със съветниците на партията в Столичния общински съвет. Те вече представляват само себе си, не партията, обявиха от „Позитано“ 20.

Ръководството на БСП категорично се разграничава от действията на своите в СОС, сваля политическо доверие от тях, те вече не представляват БСП и носят лична отговорност за действията си, е решило Изпълнителното бюро (ИБ) на партията.

⁠На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания, пишат още от БСП.

До решението се стигна, след като общинските съветници не изпълниха решение 134 от 20.01.2024 г. на Националния съвет на БСП, което гласи: „Градският съвет на БСП да издигне кандидатурата на Диана Тонова за председател на Столичния общински съвет. Общинските съветници от „БСП за България“ в гласуването за избор на председател на СОС да не подкрепят създалите се мнозинства в Общинския съвет и да не гласуват за друг кандидат, освен излъчената кандидатура на Диана Тонова“.

Всички общински съветници от нашата група, които подкрепихме избора за временен председател на СОС, изпълнихме решение на висшия ни партиен орган – Градския съвет – от сряда вечерта, заявиха още преди решението на Нинова да бъде съобщено официално съветниците от БСП-София. Подкрепа за избор на временен председател на Столичния общински съвет вчера дадоха председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков, неговият заместник Иван Пешев, Николай Велчев, Иван Виделов, Станислав Младенов, Еньо Савов. Решението подкрепи и представителят на коалиционния партньор Коалиция „Левицата!“ Войслав Тодоров, уточняват от БСП-София.

Изборът на председател на СОС доведе и до разпадането на групата на „Възраждане“ в СОС още вчера. Всички общински съветници от нашата група, които подкрепихме избора за временен председател на СОС, изпълнихме решение на висшия ни партиен орган – Градския съвет – от сряда вечерта.

Това заявяват общинските съветници от групата на Местна коалиция „БСП за България“, които гласуваха вчера за разблокиране на работата на СОС в своя официална позиция.

Подкрепа за избор на временен председател на Столичния общински съвет вчера дадоха председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков, неговият заместник Иван Пешев, Николай Велчев, Иван Виделов, Станислав Младенов, Еньо Савов. Решението подкрепи и представителят на коалиционния партньор Коалиция „Левицата!“ Войслав Тодоров, уточняват от БСП-София.

„Работим в СОС за София и за гражданите така, както обещахме в кампанията. Подкрепихме избора на временен председател на СОС днес с ясното съзнание и дълбоко убеждение в правилността на това решение. То беше взето от нашия колективен орган – Градския съвет на БСП – София, както и от групата ни в СОС вчера сутринта преди началото на сесията. Всички други твърдения, свързани с това наше решение, са спекулации“, категорични са съветниците от групата на „БСП за България“.

Вчера лидерът на партията Корнелия Нинова преди избора на временния председател на СОС Цветомир Петров предупреди общинските съветници, че не трябва да подкрепят кандидат, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“). Тя се мотивира, че хиляди хора са се обявили срещу разрушаването на паметници, а ако днес „някой от нашите общински съветници седне заедно с тези хора и подкрепи общ председател, то това е висша форма на липса на морал и предателство“.

Получихме мандат от висшия ни партиен орган да подкрепим избора на временен председател и стартиране на работа на общинския съвет. Решихме категорично, че няма да подкрепяме и да бъдем част от едно мнозинство с ГЕРБ или ПП-ДБ-СС. Всички други твърдения са манипулации и спекулации за лични политически цели, отговарят днес от БСП-София.

Критиците, които бързат да ни съдят, ще бъдат неприятно изненадани от следващите ни действия. Внесохме искане за референдум за запазване на Паметника на Съветската армия, няма да отстъпим от каузата да пазим историческата памет в града, имаме искане за финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община след дългогодишното управление на ГЕРБ, готвим ясна алтернатива на внесения от кмета Терзиев проект за бюджет на Столична община, копиращ досегашната политика на ГЕРБ. Няма да отстъпим от нашите политически ангажименти в кампанията и от принципите ни, уверяват съветниците от БСП-София.

Последни новини

- Реклама -