6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нинова с извънредни разкрития за корупция в служебните кабинети на Радев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде пресконференция, на която представи извънредни разкрития за корупция в служебните кабинети на Радев. Първият сигнал, който са внесли, е от декември 2022 година, а последната жалба – от януари тази година.

Сезирани са били бившият главен прокурор Иван Гешев, сегашният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, Софийската градска прокуратура, Софийска апелативна прокуратура.

Сигнализирали са за предполагаеми корупционни практики в четири министерства на служебните кабинети – Министерство на правосъдието, Министерство на електронното управление, Министерство на социалната политика, Министерство на икономиката и индустрията. Сигнализирани са и за предполагаеми нарушения на двама областни управители по времето на служебните кабинети – на София и Хасково.

„Съмненията са за далавери с имоти, злоупотреби с обществени поръчки, продажба на държавни имоти на частни лица на ниски нива, закупувани от държавата на високи цени“, заявява тя. Сезиран е и Инспекторатът към ВСС за това, че по техни сигнали прокуратурата не е реагирала в установения срок.

„Вчера президентът призова всички, които имат сигнали, да ги подадат и да носят отговорност – направили сме това още преди година. Интересен факт е, че Борисов, който пръв спомена за „пътя на Копринката“, в момента се скри и дума не обелва“, подчерта Нинова.

Социалистите дават всички сигнали до прокуратурата и инспектората на Висшия съдебен съвет и питания от трибуната на парламента за злоупотреби по време на управлението на служебните кабинети на президента Румен Радев.

„За нас борбата с корупцията е приоритет, независимо кой управлява и до коя институция се отнася. Внасяли сме сигнали по време на управлението на Борисов за корупция, внасяли сме сигнали и по време на правителството на Петков, в което участвахме. По същия начин сме сигнализирали за нарушения от служебните кабинети на президента Румен Радев“, обобщи Корнелия Нинова.

Не е редно президент, докато е действащ президент, да прави партия. Ако иска да прави партия – да напусне президентството. Другото е да се криеш зад вратата на президентството, коментира Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че в БСП не се страхуват от „поредния проект на президента Радев“. И припомни, че е инженерствал и при създаването на „Продължаваме промяната“.

„Ние преживяхме вече няколко негови партии и сме тук, в парламента. Не изпитваме страх от поредната партия“, повтори лидерът на БСП.

 

Последни новини

- Реклама -