21.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нинова заплашена със списъка „Магнитски“?


Корнелия Нинова може да е следващият политик, попаднал в списъка „Магнитски“. Тези слухове вървят упорито и все по-усилено. Твърди се дори, че лидерът на БСП влязла в болница и ускорила своя планова операция на щитовидната жлеза, след като била уведомена, че върви разследване, свързано със сделките с оръжие, които е подписвала по времето, когато е била вицепремиер и министър на икономиката.

Неотдавна разследващият журналист Христо Грозев заяви в интервю за „Свободна Европа“, че Киев разследва за корупция хора, свързани с БСП и с доставките на оръжие за Украйна. В разследването ставало дума за схеми, които са международни и включвали верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия. „Организацията, която се нарича „Държавно бюро за разследване“ в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, заяви Грозев.

В началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова публично твърдеше, че България не е доставила и един патрон на Украйна. Впоследствие министър-председателят към онзи момент Кирил Петков съобщи, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно – чрез фирми посредници. Освен това се оказва, че са засечени фактури за едни и същи доставки, които обаче са на различна стойност. Твърди се, че чрез схема от посредници оръжие от България е стигало до частната армия „Вагнер“, чийто ръководител Пригожин загина в съмнителна катастрофа, след като през юни 2022 година поведе своите бойци към Москва в знак на несъгласие как руската армия води войната в Украйна.
Въпросното украинско разследване със сигурност е споделено с партньорските американски служби. И ако Нинова и хора от близкия й кръг са замесени в цитираните далавери, то лидерът на БСП наистина има за какво да се притеснява.

Трифон ПАНАЙОТОВ

Последни новини

- Реклама -