30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Ноам Чомски е в болница

Лингвистът Ноам Чомски е хоспитализиран в Бразилия, която е родната страна на съпругата му. Валерия Чомски е обявила с имейл, че 95-годишният ѝ съпруг е в болница в Сао Пауло. Отведен е със самолет и две медицински сестри.

Чомски се възстановява след масивния инсулт, който получи преди година. Семейството му притежава дом в Сао Пауло от 2015 г.

Валерия Чомски потвърди изнесените от бразилски вестник подробности, според които Ноам Чомски има проблеми с говора и с дясната страна на тялото. Чомски е преглеждан ежедневно от невролог, терапевт по говора и специалист по белодробни болести.

По думите на Валерия Чомски нейният съпруг следи новините и при кадрите от войната в Газа вдига лявата си ръка в израз на страдание и гняв.

Фигурата на Ноам Чомски е символ на протест и независимост за много хора по света. Той е влиятелен активист и критик на политиката на САЩ в Близкия изток и Централна Америка.

Чомски е дългогодишен преподавател в Масачузетския технологичен институт. През 2017 г. се присъединява към колежа по социални науки към университета в Аризона, където и понастоящем е професор по лингвистика. Ноам Чомски променя лингвистиката с книгата си „Синтактични структури” от 1957 г.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини