- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нов iPhone, ново зарядно: Apple приема правилата на ЕС

Най-новият iPhone на Apple вероятно ще има USB-C порт за зареждане, когато бъде пуснат на пазара на 12 септември. Законът на Европейския съюз принуди Apple да приеме идеята да има само едно зарядно за зареждане и то да бъде USB C.

В момента телефоните на Apple използват собствен Lightning адаптер, за разлика от конкурентите, включително Samsung. Закон на Европейския съюз изисква от производителите на телефони да приемат общ тип зареждане до декември 2024 г., за да спестят пари на потребителите и да намалят отпадъците. Повечето нови продукти на Apple, като най-новите iPad, вече използват USB-C, но компанията се противопостави на правилото на ЕС за телефоните си, припомня BBC.

Когато беше представен през септември 2021 г. тогавашният Iphone, представител на Apple каза пред BBC News: „Строгото регулиране, изискващо само един тип конектор, потиска иновациите, вместо да ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света“.

Тъй като настоящият iPhone 14 сега изглежда е последното устройство на Apple, което използва ексклузивно Lightning зареждане, това може да отбележи началото на края на открояващата се разлика с конкурентите.

Не е ясно дали това ще бъде глобална продуктова промяна, въпреки че не е правдоподобно технологичният гигант да направи различна версия на телефона само за европейския пазар. Промените се очакват в новите устройства iPhone 15 и iPhone 15 Pro, които ще бъдат представени следващата седмица на годишното есенно събитие на компанията. Според доклад на Bloomberg News ползите от преминаването за потребителите ще включват възможността клиентите да използват едно зарядно устройство за iPad, Mac и iPhone, както и по-високи скорости на изтегляне.

Общият стандарт на ЕС за зарядно устройство обхваща набор от „малки и средни преносими електронни продукти“ според ЕС, включително: – мобилни телефони – таблети – електронни четци – мишки и клавиатури – GPS устройства – слушалки от всякакъв вид – цифрови фотоапарати – преносими конзоли за видеоигри – преносими високоговорители. Всички те ще трябва да могат да се зареждат с помощта на USB Type-C порт кабел и зарядно, независимо от това кой произвежда устройствата.

Лаптопите също ще трябва да отговарят на правилата, но производителите имат повече време да направят промените. Според ЕС тази мярка ще спести на потребителите „до 250 милиона евро годишно, които отиват за ненужни покупки на зарядни устройства“ и ще намали 11 000 тона отпадъци годишно.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини