5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нов казус с конституцията. Ще получават ли двойни заплати депутатите?


Нов проблем изникна с промените в конституцията. Според новите изменения, 49-ият парламент ще остане действащ до полагане на клетвата на народните представители от 50-ия. Така за известен период от време в парламента ще има 480 депутати, а тези, които са и в стария, и в новия, ще получат двойни заплати.

Депутатската заплата е над 7000 лв. в момента. Според финансовите правила на парламента, народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. При последната корекция от февруари, основното месечно възнаграждение стана 7032 лв., като тук не влизат допълнителните възнаграждения за участия в комисии и пр.

Срещу “конституционния капан“ с депутатските възнаграждения скочи Настимир Ананиев от ПП-ДБ. Той заяви, че ако получи двойна заплата, ще се откаже от нея. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че от неговата партия са обърнали внимание на този въпрос по време на дискусиите за промените в Конституцията. Същото са направили и от ИТН.

Искрено се надявам хората да се вбесят на двойните заплати на депутатите, коментира председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов
Той се надява, когато дойдат изборите, избирателите да шамаросат виртуално некадърниците, направили конституционните промени.

“В грешка сте”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов по повод един от капаните на конституционните промени, според които двата парламента ще се застъпят и на практика се дава възможност депутатите, които влязат и в следващото Народно събрание да вземат двойни заплати. „Чл. 64, ал. 4 от действащата Конституция казва, че се прекратяват пълномощията на народните представители при полагане на клетва от новите народни представители. Няма шанс да се застъпят“, увери Атанасов. Той обясни, че не се плаща на депутатите преди клетвата. „Народните представители получават заплата след полагане на клетва“, добави той.

Последни новини

- Реклама -