6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нова европейска агенция ще ограничава изкуствения интелект

Близо 100 души ще станат част от нов европейски орган, който ще работи около регулациите за изкуствения интелект.

Новината бе потвърдена пред журналисти от българския евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) и българската ГЕРБ Ева Майдел.

По думите ѝ различни дейности, с които работи изкуствения интелект, ще бъдат категоризирани по степен на опасност за човешките права и свободи. В изцяло забранените дейности ще бъде включено лицевото разпознаване, а сред високо рисковите ще бъдат получаването на кредит от банка или подбора при заемане на определена позиция и т.н.

„Ако тези институции използват ИИ за подпомагане, то трябва да сме сигурни, че тези системи работят по определен начин и без злоупотреби. За мен работните дейности около темата бяха фокусирани именно и върху защита на бизнеса“, каза Майдел.

По същата тема евродепутатът от Групата на социалистите и демократите и от българската БСП Петър Витанов каза: „Трябва да защитим човека от изкуствения интелект. Този баланс трудно се намира. Десните опитваха да ограничават по-малко с цел да увеличават конкурентоспособността на технологичните компании, но за нас като леви хора човешките свободи и права са на първо място“.

Очаква се по-късно днес евродепутатите да гласуват въпросните нови правила, които гарантират, че изкуственият интелект е надежден, безопасен и зачита основните права на ЕС, като същевременно подкрепя иновациите. Вече е постигнато съгласие около споразумението между държавите членки и ЕС, с което се въвеждат задължения за изкуствения интелект.

Всички приложения с ИИ, които представляват очевиден риск за основните права на човека ще бъдат забранени в Европа. Примери за това са системи за лицево разпознаване и биометрична категоризация; социално оценяване или ИИ, използван за манипулиране на човешкото поведение; категоризация на хората около теглене на кредит. Системите с ИИ, считани за високорискови, използвани например в критичната инфраструктура, образованието, здравеопазването, правоприлагането, управлението на границите или изборите, ще трябва да отговарят на строги изисквания.

Последни новини

- Реклама -