18.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Нова фишинг измама заплашва хиляди българи

Хакерите не спират да измислят нови схеми за измама. Освен обичайните имейли с обещания за „голямо наследство“, те вече атакуват с есемеси и дори гласови съобщения. 

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев предупреждава в Nova News, че има кампанийност на атаките, а в момента те са свързани с „Български пощи“.

От „Български пощи“ описват цялата схема: „разпращат се фалшиви електронни съобщения и есемеси съобщения от името и/или с логото на дружеството, понякога под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“– мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса“.

Измамна схема с банкови карти, източени са стотици хиляди левове

В много от имейлите и есемеси фигурира информация за контакт с „Български пощи“ ЕАД. В съобщенията се уведомява, че клиентът има пратка /понякога се посочва произволен номер / и трябва да заплати определена сума за нейното получаване, освобождаване от митница, коригиране на адрес, пренасочване на пратка поради отсъстващ получател и др., като е необходимо да предостави данни от банкова карта и др.

Измамници точат пари чрез популярен сайт за хотелски резервации

В други съобщения се иска от клиентите да изпратят копие на документ за самоличност, снимка и др. Разпространява се и измамна схема от името на дружеството с цел събиране на чувствителни лични данни. Рекламното съобщение гласи, че на лотария на символични цени се разиграват стоки от недоставени пратки на клиенти на Български пощи.

„Съобщенията се изпращат на български или чужди езици. В някои от случаите като подател на имейлите и есемеси се копира името на Български пощи и електронния информационен адрес на Български пощи info@bgpost.bg , който е предназначен само за получаване на имейли. Български пощи не изпраща имейли от адрес info@bgpost.bg“.

Източник: bgpost

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img