19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Нова Каледония срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Франция обяви извънредно положение на тихоокеанския остров Нова Каледония, който е нейно владение. Причината – трима млади представители на местното население канак и един полицейски служител бяха убити по време на бунтове, свързани с изборна реформа. 

Извънредното положение влезе в сила в 5 ч. местно време (18 ч. по Гринуич). То дава на властите допълнителни правомощия да забраняват събирания и да пречат на хората да се движат из управлявания от Франция остров. След като бунтовниците подпалиха автомобили и предприятия и разграбиха магазини, на острова бяха изпратени полицейски подкрепления. Училищата са затворени, а в столицата Нумея вече е въведен комендантски час.

Размириците избухнаха заради нов законопроект, приет от депутатите в Париж във вторник. Той позволява на френските жители, живеещи в Нова Каледония от 10 години, да гласуват на изборите на острова. Това е стъпка, която според местни лидери ще „размие“ гласовете на местното население. Френското правителство заяви, че промяната в правилата за гласуване е необходима, за да бъдат изборите демократични.

„Никакво насилие няма да бъде толерирано“, заяви френският министър-председател Габриел Аттал и добави, че извънредното положение „ще ни позволи да използваме масирани средства за възстановяване на реда“. По-късно той подписа указ за обявяване на извънредно положение, което ще продължи 12 дни. Френски войници ще бъдат използвани за охрана на главното пристанище и летището на Нова Каледония.

Властите във Франция също така решиха да забранят приложението TikTok. Така се прави опит да се попречи на местните граждани да се организират с цел размирици.

Трима млади представители на местното население канак са загинали при бунтовете. Френското правителство допълни, че 24-годишен полицейски служител е починал от огнестрелна рана. „Той свали каската си (за да говори с жителите) и беше прострелян право в главата“, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Франция анексира острова през 1853 г., а през 1946 г. дава на колонията статут на отвъдморска територия. Отдавна Нова Каледония е разтърсван от движения за независимост. Основната политическа група, подкрепяща независимостта – Националният фронт за освобождение на Канак и социалистите (FLNKS) – осъди насилието и заяви, че ще приеме предложението за диалог. Формацията е готова да работи за споразумение, „което ще позволи на Нова Каледония да следва своя път към еманципация“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img