23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Нова война за небостъргача на „Артекс“ в съда


Небостъргачът „Златен век“ на „Артекс“ още е извън закона, показа проверка на „Филтър“. От фирмата на семейство Мирянови шумно разтръбиха през февруари, че са спечелили делото срещу ДНСК и ще продължат да строят скандалната сграда. Тя е с много изменения от проекта и разрешителното за строеж. От „Ареткс“ са поискали те да бъдат приети, но на 23 февруари главният архитект на София Здравко Здравков е отказал. Направил го е със заповед № САГ24-РА51-48, която не беше известна досега и слага прът в колелата на фамилията архитекти Мирянови да узаконят небостъргача в този му вид. Затова от фамилията са започнали нова съдебна битка в Административния съд в София, показа проверка на „Филтър“.

Делото е по тяхна жалба срещу заповедта на Здравко Здравков. Проведени са три заседания, последното от които на 31 май. Съдия Красимира Милачкова е обявила делото за решаване, но още няма съдебен акт. Независимо от изхода на делото то ще продължи на втора инстанция във Върховния административен съд, каквато беше процедурата и в процеса срещу ДНСК, когато половината от „Златен век“ беше обявен за незаконен, защото е построен извън срока на разрешителното. Докато делото срещу заповедта на Здравко Здравков продължава, „Златен век“ остава извън закона. Ако той спечели, казусът на Мирянови се заплита още повече.

Небостъргачът на Мирянови разбуни духовете през 2017 г., когато стана ясно, че изгоненият от ГЕРБ Цветан Цветанов си е купил суперлуксозен апартамент със собствен асансьор от компанията. Цената е четири пъти под пазарната. Подобни подаръци никога не са били случайни. По това време любителят на недвижими имоти беше шеф на парламентарната група на ГЕРБ, а Народното събрание гласува промени в Закона за устройството на територията, които помогнаха на „Артекс“ да продължи да строи кичозния небостъргач. Заради аферата Бойко Борисов показа червен картон на Цветанов и го изгони от партията.

Жителите на кв. „Лозенец“, където щръкна въпросният небостъргач, започнаха да протестират срещу незаконната сграда през 2019 година, но от „Артекс“ намираха път към всяка власт и вратички в закона, за да не разрушат незаконната част. След скандала с апартамента на Цветанов ДНСК спря строежа на „Златен век“, защото разрешителното беше изтекло. Това се случи още по времето на ГЕРБ. Първото служебно правителство на Румен Радев обаче отказа да издаде заповед за събарянето на незаконните етажи. По това време вече имаше съдебни дела във Върховния административен съд.

След това семейство Мирянови намери кратък път към сърцето и на редовните кабинети на „Продължаваме промяната“, в които Андрей Цеков първо беше зам.-министър с ресор ДНСК, а след това и министър. Депутатите от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и Любен Иванов го атакуваха с писмени въпроси в парламента заради „Златен век“ и искаха да знаят защо не се събаря незаконната му част. Цеков бавеше отговорите, които бяха уклончиви и в полза на небостъргача и собствениците му. Той дори направи ход без прецедент – поиска тълкуване от Върховния административен съд за събарянето на незаконните строежи, което допълнително забави процедурата. Решението на магистратите излезе чак през февруари тази година и отново беше в полза на Мирянови. Дни след това обаче се намеси главният архитект на София Здравко Здравков със заповедта, че не приема конструктивните изменения. Така започна поредното дело на „Златен век“, а в същото време огромният небостъргач продължава да се издига недовършен в най-престижния квартал на София, който се управлява от Константин Павлов, издигнат от ПП-ДБ за втория мандат. От демократичната общност и от кмета Павлов обаче в последните месеци има тишина по казуса със „Златен век“. В същото време десетки баровци, които са платили твърде скъпо за имоти в небостъргача на зелено, са изнервени. Някои от тях възнамеряват да заведат дела срещу семейство Мирянови, заради това, че на практика им е продаден пържен въздух. При това на рекордно високи за столицата цени.

Пламен Мирянов-младши го раздава пръв защитник на семейството от гейовете

Свръхактивният младеж по-често е в мъжки компании, отколкото с момичета

Пламен Мирянов-младши обича да се появява на обществени събития облечен в национална носия

Пламен Мирянов-младши отново има интересни занимания, докато съдебната битка за узаконяването на „Златен век“ продължава с ново дело. Ексцентричният син на Пламен и Весела Мирянови се включи на първа линия в похода на християнското семейство на 22 юни, който се провежда всяка година в отговор на гей парада. Двете събития са в един и същи ден. Още преди парада Пламен Мирянов-младши беше посочен в рекламните материали като едно от основните лица, наред с другите организатори като Кристиян Шкварек, Давид Александров и други семейни хора.
„Голямото шествие за семейството започва на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ с молитва и проповед от свещеник, с едноминутно мълчание, химна на Република България, речи, песни и песнопения. Ще почетем нашите достойни предци, ще говорим и ще отстояваме техните идеали, ще издигнем нашата вяра в Господа, ще защитим традиционното българско семейство и децата на България!“, пише Пламен Мирянов във фейсбук профила си два дни преди събитието.

Участници в шествието обаче се чудят защо свръхактивният иначе Мирянов е избрал да парадира с тях. Публична тайна е, че 35-годишният богаташ няма съпруга и деца, а в бизнес средите го свързват по-често с мъжки компании, отколкото с дамски. В публичното пространство няма информация и за интимна партньорка на Пламен Мирянов-младши. Официално няма и деца.

„Майката, бащата и сестрата също са семейство“, застават на негова страна други участници в похода, който събра хиляди в центъра на София на 22 юни. Това не е единствената ексцентрична изява на Пламен Мирянов-младши. През 2018 година, когато не беше толкова известен, направи експеримент за „Гинес“ с най-голямото хоро до Рилските езера, които са защитена територия. Заради танца във водата Мирянов плати глоба. Той обича да снима и филми, които сам рекламира, но въпреки това към тях има мижав интерес.

Политически трупове обитават сградите на фирмата

Лицата от миналото Цветан Цветанов и Цецка Цачева са едни от най-известните обитатели на прочутите апартаменти

Бившият вицепремиер и бившата председателка на парламента се уредиха с евтини жилища от строителната компания

Бившият вицепремиер Цветан Цветанов, кумицата му Ваня Колева, която беше зам.-министър на спорта, бившата шефка на парламента Цецка Цачева, екскметът на Благоевград Атанас Камбитов, бившият съдия номер 1 и провален кандидат за президент Лозан Панов са само част от клиентите на „Артекс“, които са купили евтини апартаменти от строителната компания. На лукса се радват още банковият аферист от 90-те Делян Дорон, дясната ръка на Гриша Ганчев Милко Димитров, Иван Тодоров от „ТАД Груп“, обвиняем за източването на данните на 5 милиона българи от НАП, и много други.

За „Артекс“ се разшумя през 2019 година с поредния луксозен апартамент на Цветан Цветанов. Тогава стана ясно, че е сключил странна и суперизгодна сделка за апартамент от 240 кв.м на целия 6-и етаж на луксозна сграда до Борисовата градина, с частен ВИП асансьор и всички екстри. Най-смущаващият факт беше цената – само 627 евро за кв. м, при пазарна от 2600 евро. За да оправдае парите, които е платил, Цветанов уж беше продал други два апартамента в района, за които още тогава имаше съмнения, че сделките са фиктивни и той продължава да ги ползва. Оказа се, че парламентаристът Цветанов има пръст в законодателна инициатива, която узаконява скандалният небостъргач „Златен век“ на „Артекс“. Тя влиза в сила на 21 януари 2017 г. С нея строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не 5, както бе дотогава. Поправката стана повод за законодателен хаос, който е на дневен ред и до днес.

Същото се случи и с Цецка Цачева. От върха на държавата като председател на парламента, кандидат за президент и правосъден министър, юристката от Плевен отдавна е в забвение. През юли 2018 г. тя купува жилище от 200 кв.м в суперлуксозна нова кооперация на „Артекс“ в столичния кв. „Изток“, съвсем близо до тази на Цветанов. Цачева става собственик и на гараж със сделката. Цената е 285 704 лв. – в пъти по-евтино от пазарната, а договорът е от времето, когато Цачева е отговаряла за Агенцията по вписванията и имотния регистър като министър на правосъдието. След скандалите със суперевтините апартаменти за политици НАП направи серия от ревизии на „Артекс“. Една от тях завърши с акт, според който компанията не е платила близо 500 хиляди лева ДДС в хазната.

Борис КРУМОВ

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини