- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Нове Холдинг“: Божков се прибра доброволно, останалото са манипулации, лъжи и лош превод

Фалшива новина е, че г-н Васил Божков е бил екстрадиран, а не се е прибрал доброволно от ОАЕ. Това пише в изпратено до медиите писмо от страна на „Нове АД Холдинг“. В него се казва:

Припомняме, че съдът в ОАЕ се произнесе и отхвърли искането за екстрадиция. Решението от 27.04.2021г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Българските власти в лицето на Специализираната прокуроратура изпратиха общо 18 (осемнадесет) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция.

Поради това най-висшият съд в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Съдебният акт почива на две основания:

– българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и

– обвиненията в престъпленията не са доказани.

Съдът в ОАЕ своевременно уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната.

Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни – да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си.

Тези лъжи и манипулции са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест.

Прилагаме цялото решение на съда на ОАЕ в оригинал, както и легализиран превод (вижте ги по-долу – бел.ред.).

Представените от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след пристигането на г-н Васил Божков в София не са доказателство за екстрадиция.

Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен. Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина.

Властите в ОАЕ са осигурили “право на убежище” на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че г-н Божков се прибира обратно в страната, заради която той е поискал от тях защита, по своя воля и на своя отговорност. Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно.

Това са фактите. Всичко останало са внушения, манипулации, откровени лъжи и лош превод.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини