14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Остават обвиненията срещу Васил Божков за стрелбата по Манол Велев и убийството на Йордан Динов

Приключи разследването срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда (чл. 321 НК); за изнудване (чл. 214 НК), за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за умишлено убийство (чл. 116 НК); за опити за убийство на две лица (престъпления по чл. 116, вр. чл. 18 НК); за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК) и за държане на наркотици (чл. 354а, ал. 3 НК)., съобщават от Софийска градска прокуратура.

Божков ще бъде съден за това, че е подбудил друг да убие конкурента му в хазартния бизнес Йордан Динов, който беше застрелян в центъра на София през 2012 г.

Обвинен е и за покушението срещу Манол Велев през 2007 г.

Ще бъде съден и за подбуждане към убийство на човек с инициали Б.С. Подсъдим по това дело с него ще е и соченият за физически извършител на убийството на Динов – Н.С.

„Предстои внасянето на обвинителен акт срещу Васил Божков за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Й. Д. (чл. 116 НК); за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК) и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК), гласи съобщението от СГП.

– Обвинителен акт ще бъде внесен и срещу Н. С. за извършването на умишлено убийство на Й. Д., подбудител към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

От прекратеното досъдебно производство са отделени и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита.

Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие (чл. 214 НК), като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, касаещи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици (чл. 354а, ал. 3 НК), като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда.“

Обвинителните актове може да бъде внесени след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване на разследването или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.

 

Последни новини

- Реклама -