- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Новият президент на Аржентина обеща да въведе американския долар

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей обеща бързи мерки, за да извади икономиката от дълбоката икономическа криза, заявявайки, че е готов да приветства всички, които искат да се присъединят към усилията му да възстановят просперитета на страната, съобщава Bloomberg.

„Днес започна възстановяването на Аржентина“, каза той в първото си изявление след победата на изборите в неделя. Говорейки от централата на кампанията си в хотел в Буенос Айрес, тонът му бе много по-трезв от обичайното.

Милей описа състоянието на втората по големина икономика в Южна Америка като „критично“ и каза, че няма пространство за постепенно въвеждане на реформи. Това предполага, че ще въведе драстични мерки от момента, в който поема поста на 10 декември. Правителството му ще изпълни всичките си ангажименти и ще уважи частната собственост, добави той.

Десният либертарианец Милей надви икономическия министър Серхио Маса с над 11 процентни пункта на втория тур на изборите в неделя. Той спечели ясен мандат за изпълнение на радикалните му икономически предложения, който включват въвеждане на американския долар като законно платежно средство и закриване на централната банка.

Въпреки това новоизбраният президент не спомена тези планове по време на първите си изявления. Вместо това той предупреди населението за огромни предизвикателства занапред, обещавайки да балансира бюджета и, допълнително сигнализирайки умереност, „да поправи проблемите в централната банка“.

„Оставят ни с разрушена икономика по пътя към хиперинфлация“, каза той във втора реч пред голяма тълпа, събрала се пред централата му.

След като призна поражението преди излизането на официалните резултати, Маса реши да си вземе „отпуск“ до края на управлението на текущата администрация и ще бъде заменен от министъра на икономическата политика Габриел Рубенщайн, съобщи телевизия Ln+ TV.

Маса не е отговорил веднага на искането за коментар от страна на Bloomberg.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -