15.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Новият военен министър се обяви за ускоряване помощта за Украйна

Атанас Запрянов (вторият вляво)

„Стратегическият преглед на отбраната трябва да бъде завършен и ще бъде приоритет. Той ще ни позволи да дефинираме нов поглед по някои проблеми, които съществуват във въоръжените сили. Ще се опитаме да ускорим помощта за Украйна.“

Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на церемонията по приемането на поста от досегашния министър Тодор Тагарев, съобщава БТА. Запрянов досега беше заместник на Тагарев.

„Има два гласувани пакета военна помощ за Украйна и ще се фокусираме максимално да ускорим работата по координацията на тяхното транспортиране до Украйна. Ще бъде помислено за следващи възможности за пряка военна помощ“, каза Запрянов.

Новият министър на отбраната изтъкна, че служебното правителство не може да си позволи два месеца и половина на безвремие и той не може да се концентрират само върху провеждането на честни избори. „Трябва да увеличим темпа на провеждането на дейностите“, е настоял той, допълвайки, че това, което са постигнали, е добра основа да се продължи надграждането.

По думите му евроатлантическото членство също ще е приоритет, като България вече стояла „сериозно и с голяма видимост на евроатлантическата карта“.

Бившият министър Тагарев отбеляза за наследника си, че е изключително опитен и много се радва, че това е бил изборът на служебния премиер Димитър Главчев.

Като един от нерешените проблеми по време на мандата си отбеляза името на авиобазата „Граф Игнатиево“, която трябва да посрещне новите изтребители F-16 Block 70, защото по думите му граф Николай Игнатиев е чиновник на Руската империя.

„Може би той е най-известният българомразец и антисемит. Това е недопустимо“, заяви Тагарев и допълни, че се надява военното ръководство да намери решение, за да получи тази база едно достойно име.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img