24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Ново начало. ДПС избират лидерите си


В София се провежда  XI Национална конференция на Движението за права и свободи. Над 1000 делегати на най-висшия форум на Движението се събират в столицата, за да определят посоката в новите национални и геополитически реалности. И да изберат двама съпредседатели на партията – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Отчитайки нарушената връзка между партийните структури и хората по места, още на 3 януари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган предложи начело на ДПС за застанат двама съпредседатели.

„В мотивите ми за този „тандем“ е принципът на взаимното допълване, а не на конкурентното начало: защото „два остри камъка брашно не мелят“. А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата“, каза тогава почетният председател на ДПС.

„Г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС”, посочи тогава Доган.

Според формулата на почетния председател на ДПС доц. Джевдет Чакъров ще „носи отговорност предимно за традиционните райони, за добросъседските взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал”.

Доган постави пред ДПС две задачи в спешен порядък: стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони.

Днес почетният председател на ДПС ще излезе със специално обръщение към депесарите, в което ще развие визията си за следващите години. Още през ноември 2023 г. той изведе пред скоби главния приоритет – преодоляване на демографската криза. Днес се очаква да надгради и основното си послание към конференцията на Младежкото ДПС преди две седмици: „Молбата ми към вас е: каквото и да мислите и да правите, превърнете МИРА в смислообразуващ фокус на вашата дейност”.

Сред гостите на форума се открояват две внушителни делегации – от Турция и на европейските либерали, начело с легендата сър Греъм Уотсън.

Работа за хората ще бъде фокусът в политиката на ДПС.

Хората от ДПС са български граждани и са равни с всички останали хора в България. Те имат своето представителство в наше лице, затова са ни изпратили в Народното събрание – за да защитаваме техните интереси и така ще бъде, заяви ден преди форума Делян Пеевски в парламента, отговаряйки на Христо Иванов.

Сега ДПС има ясен глас и изразява това, което искат нашите хора. Аз съм тук да бъде чуван високо гласът на хората от ДПС. И така ще бъде, подчерта Пеевски.

Той очерта визията си за ДПС още на знаковото място Тюркян чешма. Трябва да се правят реални неща, които да се виждат всеки ден, а не само да се призовават хората за подкрепа по време на избори, каза Пеевски.

Конференцията на ДПС ще премине на две части – открита за медиите и работна, която ще е закрита. В първата част ще е отчетният доклад, прочетен от знакова фигура в Движението. По време на втората ще бъдат избрани двамата съпредседатели и 280-членният Централен съвет. Най-коментираната е „председателската квота” в ЦС.

На първото си заседание след конференцията Централният съвет ще избере зам.-председатели и членове на оперативното ръководство – ЦОБ.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини