- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ново срутване в крепостта „Баба Вида“

Второ срутване е установено в крепостта „Баба Вида. То е в зоната на югозападния бастион и е установено вчера, съобщиха от областната администрация във Видин.

По този повод от ръководството на Регионален исторически музей Видин е изпратено уведомително писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация. На място с проблема се е запознала заместник областният управител Ани Арутюнян.

Ръководителят на региона във Враца, който е към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Пламен Иванов е издал предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности.

От областната администрация припомнят, че с решение на Министерския съвет управлението на историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота, и потвърждават готовността си да съдействат и подпомагат общината с цел неговото опазване. Поискана е информация от местната управа за изразходваните до момента средства за поддръжка на средновековната крепост, наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали „Баба Вида“ има направена застраховка.

Източник: БГНЕС

- Реклама -

Последни новини