12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Нургюл започна с реми Турнира на претендентките

Нургюл Салимова започна с реми участието си на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. С черните фигури в първия кръг младата звезда на българския шахмат подели точката с украинката Анна Музичук.

При първото си участие на подобно състезание 20-годишната Салимова избра да играе Руска партия, която бе контрирана с Атака Щайниц от страна на трикратната световна шампионка в съкратените контроли Музичук. Още в дебюта обаче стана ясно, че една от двете шахматистки трудно ще получи значимо игрово предимство и така след само 30 хода на дъската имаше топовен ендшпил. В него и двете имаха по топ и пет пешки, което не предположи никакво развитие на позицията. Самото реми бе фиксирано на 40-ия ход.

Във втория кръг Салимова ще играе с китайката Лей Тинцзие. Лей спечели предишното издание на Турнира на претендентките през 2022/23 година, но след това отстъпи на сънародничката си Цзю Вънцзюн в мача за световната титла. Победителката от турнира в Торонто ще бъде новата съперничка на Цзю за световната титла в класическия шахмат при жените.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img