10.3 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Няма изтичане на данни след срива във Фейсбук

Няма никакво изтичане на данни след вчерашния срив на Фейсбук и Инстаграм, потребителските профили не са компрометирани. Това заяви пред БНТ Любомир Тулев – експерт по киберсигурност.

„Два часа и половина вчера имаше глобален проблем. Снощи излязоха с официално изявление от Фейсбук и обясниха, че става дума за вътрешен проблем. Правили са промяна в конфигурационна база данни, което всъщност е довело до поредица от цикли, при които потребителите се изхвърлят от платформата“.

Експертът подчерта, че вчерашното явление не е само проблем във Фейсбук. „Проблемът е, че не можеш да ползваш и други платформи, за които се вписваш чрез акаунта си в социалната мрежа“, обясни Тулев.

Мъск се шегува

„Ако четете този пост, то е, защото сървърите ни работят“. Това написа милиардерът и собственик на X (Туитър) Илън Мъск по време на срива на Фейсбук и останалите платформи на „Мета“.

Услугите на компанията на Марк Зукърбърг бяха недостъпни за около час в множество държави – потребителите бяха „изхвърлени“ от профилите си и не можеха да влязат в тях отново.

Темата за срива бързо стана номер едно в конкурентните платформи Х и TikTok. Заради невъзможността да използва друга социална мрежа, говорителят на „Мета“ Анди Стоун съобщи с туит, че в компанията знаят за проблема и работят по него.

Платформите на „Мета“ са сред най-популярните в света. Фейсбук има 3 милиарда активни месечни потребители, а Инстаграм – близо 1,4 милиарда.

Последният голям срив на услугите на „Мета“ беше през 2021 г., когато услугите Фейсбук, Инстаграм, и чат приложенията Messenger и Whatsapp прекъснаха работа за почти шест часа.

Вчрашното прекъсване беше значително по-кратко, но е първо по рода си, коментират експерти. Говорителят на „Мета“ поднесе извинение на потребителите.

Последни новини

- Реклама -