- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Няма мир без създаването на палестинска държава

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Израел трябва да позволи на хуманитарната помощ да влезе в ивицата Газа през египетския пропускателен пункт Рафах, след като първият самолет с турска помощ пристигна в Египет, предаде Ройтерс.

Ердоган, който говори на церемонията по закриването на Четвъртия Турско-африкански бизнес и икономически форум в Истанбул, посочи, че Турция ще продължи да изпраща помощи за Газа в сътрудничество с Египет и че турските власти продължават контактите за освобождаване на заложници и намиране на решение на кризата.

„Обезпокоени сме от възможността напрежението да нарасне и да се разпространи в региона. Прекъсването на електричеството, водата и храната на 2 милиона души, блокирани на 360 квадратни километра, е нарушение на най-основните човешки права. Приканваме всички страни да преговарят първо за прекратяване на огъня, а след това за постигане на траен мир“, каза турският лидер, цитиран от турския частен телевизионен канал НТВ.

Президентът заяви, че Турция не приема нападения като бомбардирането на джамии, болници и цивилни селища.

“В такъв период всичко може да се случи. Докато не бъде създадена суверенна палестинска държава, няма да има мир в региона“, каза той.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -