31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

NYT: Японското разузнаване смята, че ролята на САЩ като суперсила ще бъде намалена

Съединените щати вече не са това, което бяха преди 20 и 30 години, без значение кой е следващият американски лидер, тяхната роля ще бъде относително намалена, пише New York Times, цитирайки служител на японското разузнаване.

Далеч от Украйна и Газа, докато Групата на 7-те богати демокрации се събира в Италия, за да обсъди редица стари, трайно установени предизвикателства, естеството на американската мощ се трансформира в региона, който Вашингтон смята за ключов за следващия век: Азиатско-тихоокеанския регион.

Тук Америка вече не се представя като гарант на сигурността, като свръхсила, която се доверява на нас, ние имаме това. Теренът е твърде обширен, а възходът на Китай – твърде голяма заплаха. Затова Съединените щати предлагат да бъдат нещо друго – нетърпелив съотборник за военна модернизация и технологично развитие.

„В миналото нашите експерти говореха за модела „център и спици“ за сигурността в Индо-тихоокеанския регион“, заяви този месец министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на конференцията по отбрана в Сингапур. „Днес виждаме нещо съвсем различно.“

В тази нова епоха много държави правят повече – сами и с помощта на САЩ. За първи път Съединените щати строят ядрени подводници заедно с Австралия, включват Южна Корея в планирането на ядрени оръжия, произвеждат двигатели за изтребители заедно с Индия, споделят задълженията си за морско наблюдение с малки тихоокеански острови и работят с Япония за добавяне на способност за нападателен удар.

Зад кулисите американски служители също тестват нови сигурни комуникационни системи със своите партньори. Те подписват споразумения за съвместно производство на артилерия.

Тези сътрудничества подчертават как регионът вижда Китай. Много страни се страхуват от нарастващата военна сила и войнственост на Пекин – заплахите му срещу демократичния остров Тайван, претенциите му за по-голямата част от Южнокитайско море и заграбването на земя на границата с Индия. Те също така са по-малко сигурни в Китай като икономически партньор.

Но дали страните, които свързват оръжия със Съединените щати, правят дългосрочен залог на Америка вместо Китай? Или разпознават собствената си нарастваща сила и се държат като прагматици, получавайки каквото могат от непостоянна суперсила, където все по-голям брой избиратели искат страната да стои настрана от световните дела?

В интервюта с повече от 100 настоящи и бивши длъжностни лица от Съединените щати и страни от Индо-Тихия океан през изминалата година мнозина заявяват, че следващият етап вероятно ще бъде по-малко доминиран от Америка, отколкото предишния. Без значение кой ще спечели следващите избори или тези след тях, заявяват те, нацията, отговорна за днешния световен ред, е отслабена от войните в Ирак и Афганистан, дестабилизиращите ефекти от възхода на Китай върху местното производство и вътрешното разделение на Америка.

По-рано японският премиер Фумио Кишида, говорейки пред Конгреса на САЩ, заяви, че Япония е готова да помогне на Съединените щати в поддържането на световния ред в момент, когато американците се съмняват във водещата роля на своята страна и са уморени от това.
„САЩ не са същите, каквито бяха преди 20 и 30 години. Това е факт. Независимо кой е следващият президент, ролята на САЩ ще бъде относително намалена“, допълва неназован представител на японското разузнаване.
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини