В понеделник Банкси заяви, че стенописът е негов след редица спекулации за авторството. Два дни по-късно – в сряда сутринта, произведението на изкуството осъмна с пръски бяла боя. За вандалската проява сигнализирал 35-годишният Мат Маккена, който разхождал кучето си в близкия парк.

„Това е истински срам. Случи се за една нощ. Моята приятелка първа видя творбата в неделя и ми каза, че много ѝ харесва. Тя накара хора да дойдат в нашия квартал, за да я видят“, каза той.

Общинският съвет на Ислингтън е бил потърсен за коментар от Би Би Си, но от там са казали, че все още не е установен извършителят на деянието.

Художникът на графити Джо Епщайн обаче коментира, че много често уличните артисти водят „война за територия“, която може „да ги доведе до такъв тип вандалски прояви“.

Екипът за премахване на графити е наясно с това, че става дума за произведението на изкуството и няма да го премахне от стената на сградата.

Освен това те обясниха, че черешовото дърво, избрано от Банкси, е на възраст 40-50 години и е било с влошено здраве. Това е довело до орязването на клоните му.

От общинския съвет заявяват, че ще продължат с опитите да запазят дървото живо, както и че то би трябва отново да се разлисти след време.