10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Общи фирми свързват Васил Терзиев с Андрей Цеков


Васил Терзиев и регионалният министър в оставка Андрей Цеков са имали общи бизнес проекти, показа проверка на „Филтър“. След влизането им във властта фирмите им са прехвърлени на техни близки, но в миналото общите им проекти са били за десетки милиони. По-късно двамата стават остриета на „Продължаваме промяната“ в централната и местната власт.

Връзката на двамата е покрай фирмата „Рослин Дивелопмънт“ АД, която има капитал от 3,9 милиона лева. Единственият й проект е небостъргач в София, проектиран през 2018 г., който така и не се реализира.

От 2016 до началото на 2022 година в съвета на директорите на тази компания е Андрей Цеков, който иначе е висш кадър на абонираната за обществени поръчки за милиони „Главболгарстрой“.

Собствеността на „Рослин Дивелопмънт“ е разпределена между 4 компании, които са свързани със съдружници на Васил Терзиев. Една от тях е лично негова. Това е „Грейс Инвестмънтс“, която Терзиев прехвърля на съпругата си Милена малко преди да стане кмет.

Друга компания, чието управление градоначалникът е предал формално на жена си, е „ВТ Инвестмънтс“. Дружеството участва в друга компания, която беше в списъка от фирми, които да получат пари от Плана за възстановяване, изготвен от Асен Василев.
Терзиев още се води действителен собственик на „ВТ Инвестмънтс“, което е с капитал от 888 хиляди лева.

Бизнес империята на Васил Терзиев събуди съмнение още в кампанията за изборите, когато стана ясно, че цялата му рода е от Държавна сигурност, а повечето са свързани с научно-техническото разузнаване. С помощта на баща си започва частен бизнес и развива империята „Телелинк“, която продава изгодно на чужди инвеститори. Но не се отказва от бизнеса и участва в проекти за стотици милиони, най-вече в строителството, от което разбира и Андрей Цеков.

От отчетите на дългия списък с компании, свързани пряко и косвено с Васил Терзиев, става ясно, че печалбите на много от тях падат. А други са на загуба. В империята му има и много офшорни дружества, които участват с капитал, който да се инвестира от българските компании.

Последни новини

- Реклама -