20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправно членство на Палестина


Общото събрание на ООН гласува в подкрепа и призна палестинците за отговарящи на условията за бъдещо пълноправно членство в световната организация и препоръча на Съвета за сигурност да „преразгледа въпроса положително“, съобщиха Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че гласуването в 193-членното Общо събрание се е превърнало в глобално допитване относно подкрепата за палестинска кандидатура за пълноправен член на ООН – стъпка, която на практика ще признае създаването на Държавата Палестина – след като САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност миналия месец.

Общото събрание на ООН прие резолюцията със 143 гласа „за“ и 9 гласа „против“, между които САЩ и Израел, а 25 държави членки се въздържаха. Тя не дава на палестинците пълноправно членство в ООН, а просто им признава правото да се присъединят към организацията.

Резолюцията на Общото събрание „определя, че Държавата Палестина … следва да бъде приета за член“ и „препоръчва на Съвета за сигурност да преразгледа въпроса положително“.

Израелският министър на външните работи Израел Кац нарече решението на Общото събрание да повиши статута на палестинците в ООН „награда за „Хамас“, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на ведомството.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Предишна статия
Следваща статия