14.1 C
София
вторник, 21 май 2024 г.

Обвиненият от Цариградска: Използват ме за изкуствено генериране на напрежение и грозна атака срещу прокуратурата

„Със страх и тъга установих, че името ми в последните два дни присъства в негативна конотация в поредица от интервюта на един конкретен български съдия“.

Това написа във Facebook ръководителят на пресцентъра на Прокуратурата Веселин Иванов по повод твърдението на съдия Владислава Цариградска, че чрез своя позната снощи е получила заплахи, отправени от него.

„През обща позната с г-н Иванов получих предупреждение, че трябва да се кротна. „Кажи на тая жена да се кротне!”, цитира Цариградска. „Щом някой дръзва да отправи такива заплахи към съдия, при всичките ми разкрития, какво може да се случи на обикновения човек, който няма защита? Аз съм с униформени служители, имам назначена охрана”, заяви Цариградска в ефира на „Здравей, България“.

Ето какво още пише Иванов в своя отговор:

„Страх, защото от кого, ако не от съдия, гражданите трябва да очакват справедливост.
Страх, защото съдията е този, който най-добре би следвало да съзнава тежестта на всяка една използвана дума. Та, нали именно чрез силата на думите всеки един съдия правораздава.

Страх, защото български съдия издава присъда от ефира на уважавани от мен медии, които са били част от професионалния ми път, като при това си служи с неверни внушения.

 

Тъга, защото, моята личност се използва в опит за изкуствено генериране на напрежение и грозна атака срещу институцията Прокуратура на Република България. При това в момент, в който са предприети реални действия за прочистване и реформа на системата. Нещо, което се случва за първи път от повече от десетилетие.

Именно в рамките на процеса по реформиране на институцията и заради недопустими практики, извършвани в края на мандата на предходния главен прокурор, още в средата на 2023 г. от ръководената от мен Дирекция бяха освободени шестима служители. За всичко това съм дал и съответните показания пред компетентен орган.

 

В същото време, заявявам, че по никакъв начин, нито „преди часове“, нито в предходен период, аз или Дирекция „Публични комуникация“, сме били ангажирани по какъвто и да е начин с публикации, отнасящи се до въпросния български съдия, тиражиращ публично името ми с непроверени твърдения и в разрез с Кодекса за етично поведение на българските съдии. Лесно проверим факт е, че статии по адрес на конкретния съдия има в определени сайтове далеч преди да заемам настоящата позиция в администрацията на прокуратурата.

Несериозно и дори отвъд рамките на разумното звучи, че като съдебен служител съм си позволил да отправям под каквато и да е форма заплаха към въпросния съдия, а и изобщо към магистрат или български гражданин. За успокоение на въпросния съдия, който публично заявява амбиции за кариерно израстване, ще уточня, че и срещу моята личност в последните месеци забелязвам публикации, при това в същите сайтове, които госпожата определя като „жълти“ и „кафяви“, но не съм си позволил с това да ангажирам когото и да е, дори семейството си.

Уви, тъжната реалност е такава, а с оглед на професионалната ми ангажираност съм наясно, че обект на подобни негативни публикации са още десетки български прокурори, следователи и не малко съдии, но не съм установил от това, те да правят кампании, в т.ч. предизборни такива.

Вярата в професионализма и съвестта именно на тези магистрати, които определено са мнозинство, ми дава надежда за бъдещето на българското правосъдие, въпреки властовите амбиции, било то на един конкретен български съдия или на бивш главен прокурор, сходство в поведението, на които все повече откривам“, пише Иванов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img