20 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.
Категории:

Прокуратурата реже обвиняемия за хакерската атака на НАП

Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака на базата данни на НАП през 2019 г., при която изтече информация за 6 млн. данъкоплатци, не може да сключва споразумения с прокуратурата, защото е действал в съучастие с шефа си в „ТАД Груп“ Иван Тодоров – също обвиняем.

Разясненията даде съдията от СГС Атанас Атанасов по време на заседанието, на което трябваше да бъде одобрено споразумението. Така той щеше да плати само глоба от 2500 лв.

Вчера обаче стана ясно, че държавното обвинение е оттеглило въпросното споразумение, за което се разбра преди няколко дни. Съдия Атанасов изтъкна, че споразумението няма как да бъде одобрено не само заради факта, че е оттеглено, а и заради съучастието на Иван Тодоров.

На 21 май обвинението за компютърно престъпление на Кристиян Бойков е било променено от тероризъм в по-леко, след като е отпаднала специалната цел, че е извършено, за да се всява паника. Тъй като Бойков е с чисто съдебно минало, можеше да се размине с глоба вместо затвор.

Защитникът на Кристиян – Асен Асенов, посочи извън залата, че клиентът му е подложен на „медийно правосъдие“ вече 5 години, че е млад човек с перспектива.

„Той се съгласи на това споразумение не защото прокуратурата има безспорни доказателства, а защото искаше възможно най-скоро този процес да приключи“, обясни той.

 

Снимка: БГНЕС

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини