9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ограбват ни с квота за Париж, БОК брани ветроходна звезда


Абсурдна несправедливост заплашва да лиши България от олимпийска квота и реален шанс за медал в Париж 2024. Международната федерация по ветроходство спря от състезания нашата нова звезда Александра Лукоянова точно когато се печелят визи за 33-тите летни игри. Формалната причина е, че 19-годишното момиче от яхтклуб „Черноморец“ (Бургас) няма нужните три години отседналост, след като през 2022 г. напусна Русия и получи наш паспорт.

С българския трибагреник Саша спечели веригата от регати за Европейската купа 2023 в клас ILCA 6 и стана „Ветроходец на годината“ у нас. Преди месец изненадващо беше отстранена по средата на Световното първенство в Аржентина, след като влезе в „Златната група“ и имаше огромни шансове да спечели една от разпределяните там 7 олимпийски квоти.

Потърсени от „Филтър“ за коментар, шефът на нашата федерация Росен Марангозов и треньорът на Саша – Валентин Николов, се въздържаха от обвинения към световната федерация преди окончателното решение по скандала. Все пак признаха, че съзират двоен стандарт, защото 5–6 елитни ветроходци са сменили своята националност, без да изпълнят изискването за три години пауза. Нещо повече, гръцката звезда Василея Карахалиу го стори въпреки протест от родния олимпийски комитет и без наличен паспорт на новата си държава Португалия. Преди това руският ас в кайтсърфа Михаил Новиков осъди Международната федерация по ветроходство и получи право да се състезава за тихоокеанския остров Вануату.

Българският олимпийски комитет е реагирал своевременно в подкрепа на Лукоянова и нашата федерация, изпращайки становища до отговорните световни институции. Изтъкват се редица аргументи, но най-важното: случаят с Новиков като съдебен прецедент.

Изходът рано или късно ще е в полза на България, но при забавяне на окончателното решение Лукоянова ще изпусне оставащите две квалификации, в които се раздават по чифт олимпийски квоти – Европейското първенство в Атина (16-23 февруари) и т.нар. Последен шанс регата в Йер (Франция) през април.

Международната федерация може на инат или по политически причини да отлага изхода, докато Саша остане без възможности за класиране. Скандалът на Световното първенство в Мар дел Плата, Аржентина прилича на тенденциозно отношение. През 2023 г. Лукоянова беше допусната на световно до 21 години в Танжер, където лош късмет я свали на 11-о място, но сега при отлични позиции за челно място бива принудена да се оттегли чрез заплаха за дългогодишно наказание. Световната федерация е ръководена от китаец, но мнозинството вицепрезиденти в борда са от държави, неприятелски настроени към Русия.

България може да няма влияние в борда, но получава звезда от световен калибър, която в кариерата си има и европейска титла за девойки, а сега помага и за обучението на малките ветроходци в Бургас.

Нашите пред „Филтър“: Разчитаме на прецедент

Изненада от действията на международната федерация и оптимизъм за крайния изход изразиха президентът на БФВ Росен Марангозов и треньорът на Лукоянова Валентин Николов. Те уточниха пред „Филтър“, че се надяват на бързо решение, иначе Саша ще пропусне оставащите два шанса за квота.

„Предприели сме всички необходими мерки в защита на състезателката и българския интерес, изчакваме развитие – обясни Марангозов. – Затова не бързаме с коментар. Вярваме, че имаме основания за добър изход. Дано не се окаже, че момичето е имало лош късмет да се роди в Русия“.

Валентин Николов допълни: „Има разлики в случаите на Лукоянова и гъркинята, те са в наша полза, а развоят дотук е нелогичен. Александра вече две години не участва за Русия, има български паспорт и руската федерация веднага разреши прехода, докато гръцкият олимпийски комитет оспорваше този на Карахалиу. Съдебното решение в полза на Новиков е прецедент и разчитаме, че международната федерация ще се съобрази без излишно отлагане. Досега наш ветроходец не беше печелил европейската купа. Саша е голям успех за България и за „Черноморец“. В Бургас тя е пример за подрастващите със своята дисциплина и всеотдайност. Нейните успехи тепърва предстоят, защото тя има много качества и безценни знания.“
В Поморие на годишните награди на БФВ Лукоянова заяви: „Надявам се в най-скоро време да зарадвам всички българи с международни успехи. Благодарна съм за отношението. За мен е чест да се състезавам за България“.

 

Последни новини

- Реклама -