3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Окончателно! Рекордно обезщетение ще получи царят от държавата

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски ще получи милиони от държавата. С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на обезщетение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок.

Двамата първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък съдиха България в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009г., с който беше забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

Така страната ни беше осъдена да им плати рекордното обезщетение от 1 635 875 евро или 3,2 милиона лева. Срокът за плащане беше 2 ноември миналата година.

Преди седмица казусът се заплете още повече, след като Софийският окръжен съд призна държавата за собственик на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 хил. лв. – равностойността на получените добиви от имотите.

Двамата осъдиха България, защото от 2009г. насам не могат да ползват горите си, които според тях са принадлежали на цар Фердинанд, а след това и на баща им Борис Трети.

На 8 септември 2011г. Софийският окръжен съд наложи забрана върху сечта и транспортирането на дървесината. Това определение не е обжалвано от Сакскобургготски и е в сила и до момента, което на практика обезсмисля мораториума.

След произнасянето на окръжния съд се появи и казусът дали Сакскобургготски трябва да върне на държавата обезщетението, присъдено му от съда по правата на човека. В решението на ЕСПЧ има текст, който казва, че то трябва да бъде върнато, ако българските съдилища потвърдят, че имотите са държавни.

Последни новини

- Реклама -