25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Окончателно! Ще има нови избори в Панагюрище

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд – Пазарджик, с което е обявен за недействителен изборът за кмет на Панагюрище по време на втория тур на местните избори на 5. 11. 2023 г., съобщиха от съда. Решението е окончателно.

Желязко Гагов

Делото бе образувано по жалба на кандидата за кмет Никола Белишки, който загуби от опонента си Желязко Гагов с 28 гласа.

Върховните магистрати приемат, че правилно при установените от първоинстанционния съд нарушения на Изборния кодекс е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на обявения избор.

„Констатираните от експертизата допуснати нарушения наистина сами по себе си не могат да променят изборния резултат, но допълнени към вече констатираните сериозни нарушения в Секция 25 само допринасят към вече изведения извод за опорочен избор на втори тур за кмет в община Панагюрище“, пише в окончателното решение на ВАС.

От съда посочват още, че напълно неоснователни са оплакванията в жалбата за недопустимост на исканията за повторно преброяване и проверка на спорните секции. Също така, че няма допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, налагащи отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане.

„Винаги съм вярвал, че истината рано или късно заема полагащото ѝ се място. Благодаря на българския съд, благодаря на адвокатите ми, които взеха присърце моята кауза и се бориха за нея. И не на последно място – благодаря на всички, които през тези месеци ме спираха да ме подкрепят, бяха до мен и не ме предадоха“, коментира Никола Белишки, който бе номинацията на ГЕРБ за изборите в Панагюрище.

Кметувалият три месеца Желязко Гагов, явил се на изборите като независим кандидат, коментира, че приема решението на магистратите и че сега е още по-амбициран за победа.

Предстои Общинската избирателна комисия в Панагюрище да отмени решението, с което Гагов бе обявен за кмет на общината. Според закона до провеждането на нови избори, Общинският съвет трябва да назначи временно изпълняващ длъжността кмет на Панагюрище.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини