- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Омбудсманът поиска алтернатива на електронните рецепти

Омбудсманът Диана Ковачева отново сезира здравния министър проф. Христо Хинков за големия брой сигнали и жалби за нарушени права, които са постъпили след въвеждане на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици от 16 октомври т.г.

В препоръката си тя отново подчертава, че пациентите са в невъзможност да закупят своевременно необходимия за лечението им лекарствен продукт, като особено потърпевши са уязвимите групи – възрастни хора, хора с увреждания и най-вече деца, при които своевременното започване на лечение е често решаващо за овладяване на заболяването и предотвратяването на тежки усложнения. Омбудсманът допълва, че има много сигнали и случаи на нарушени професионални права на лекари, лекари по дентална медицина и ветеринарните лекари.

По този повод Диана Ковачева отправя препоръка във възможно най-кратък срок да бъде регламентирана алтернативна възможност за предписване и отпускане с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени продукти, с което да бъдат гарантирани правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински специалисти.

„Бих искала също отново да посоча, че наличието на ефективен контрол върху предписване и отпускане на посочените групи лекарствени продукти е важно условие за предотвратяване на злоупотреби и недостиг на лекарства, както и за рационализиране на употребата на антибактериални лекарствени продукти“, категорична е Диана Ковачева и настоява за гарантиране своевременния достъп на пациенти до използваните при лечението им лекарства.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -