11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Феноменът Ел Ниньо ще засегне 40 милиона души

Климатичният феномен Ел Ниньо започна през 2023 година, като въздействието му повиши температурите в глобален мащаб и унищожи земеделието в Южна Африка. В Кения наводнения пряко засегнаха 200 000 души и убиха повече от 100 души. Организацията на обединените нации предупреди, че метеорологичните условия, причинени от Ел Ниньо, вероятно ще бъдат едни от най-лошите в историята. Очаква да засегнат 40 милиона души в повече от 16 държави.

„Температурата на океана е една от най-високите, които някога сме виждали. А и този феномен засяга страни, които вече са изключително уязвими“, каза Рийна Гелани, координатор на ООН за климатичните кризи.

Гелани подчерта, че изпреварването на кризата и предвиждането на нейното въздействие са важни за смекчаване на ефектите от екстремните климатични условия. Бет Бехдол, заместник-генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие, също изказа нуждата от предприемане на мерки.

„В Сомалия предприехме стъпки към усъвършенстване на метеорологичните данни. Тази информация ни помогна да предскажем наводнения. И успяхме да защитим почти 40 хиляди хектара земя. Сега виждаме и повишени цени заради недостиг на реколта“, коментира Бет Бехдол, заместник-директор на Организацията по прехрана и земеделие.

Бехдол също подчерта икономическото въздействие, което екстремните наводнения и суша могат да имат върху по-малките страни като Сомалия, както и върху големите доставчици на селскостопански продукти като Съединените щати. Благодарение на климатичните промени структурата на океаните е станала по-враждебна и непредсказуема от всякога. Подкиселяването, което се отнася до ситуация, при която киселинността на водата намалява с увеличаването на присъствието на въглероден диоксид, е първият признак за това. Повишената киселинност, към която морските растения и животни не са привикнали, намалява популациите им или ги принуждава да мигрират.

Според ООН, този февруари е бил най-горещият през последния век.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img