3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Опозицията с обща жалба до Конституционния съд

БСП, ИТН и „Възраждане“ внасят обща жалба до Конституционния съд (КС) заради двете решения за избор на новите конституционни съдии. Това заяви Петър Петров от „Възраждане“ на извънреден брифинг в парламента.

„Считаме, че тези решения противоречат на основния ни закон, противоречат на принципите и считаме, че в частта, в която те визират мандата им от 9 години, също е противоконституционен“, обясни още Петров.

По думите му опозиционните партии са последователни в това, което говорят и правят и днес внасят искането. Президентът има своето право и той да внесе свое искане, каза Петров.

На въпрос как ще коментира искането на Делян Пеевски за оставка на президента, той заяви: „Всеки може да прави каквито искания намери за добре. До момента от действията на президента се  вижда, че оспорва действията на сглобката. Нормално е нейни представители да му искат оставката“.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев сезира КС със същите мотиви.

Очаква се новите конституционни съдии Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Борислав Белазелков да положат клетва в петък. Няма срок, в който КС трябва да се произнесе по внесените жалби.

Днес предстои Народното събраниа да прекрати пълномощията на доскорошния лидер на парламентарната група на ГЕРБ.

Последни новини

- Реклама -