30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Опозицията в Словения иска от съда да отмени признаването на Палестина

Словенската консервативна опозиция подаде искане до Конституционния съд на страната да анулира решението на парламента за признаване на палестинска държава.

На 4 юни словенският парламент прие декрет за признаване на палестинска държава. Този ход на лявоцентристката коалиция последва признаването на палестинска държава от три други европейски държави в отговор на опустошителната война в Газа.

В подадената в съда жалба словенската опозиция заяви, че решението за продължаване на гласуването в парламента нарушава парламентарния правилник и конституцията.

„Призоваваме Конституционния съд да го обяви за невалидно“, се казва в съдебното заявление на Словенската демократическа партия (СДС), ръководена от бившия министър-председател Янез Янша, и партията Нова Словения (НСи).

СДС твърди, че признаването на палестинска държава „нанася дългосрочни щети на Словения, като подкрепя терористичната организация Хамас“. Партията е поискала консултативен референдум за признаването, който да предшества парламентарния вот

С подаването на искането непосредствено преди гласуването на 4 юни СДС очакваше да го отложи, тъй като законът определя 30-дневен срок, преди депутатите да могат да гласуват по оспорван законопроект. Депутатите от управляващата партия „Движение за свобода“ (ДС) на министър-председателя Роберт Голоб обаче отхвърлиха предложението на СДС. Те цитираха тълкувания, според които 30-дневният срок се отнася само за законопроекти, а не за укази като този за признаване на чужда държава.

Седмица преди Словения Испания, Ирландия и Норвегия признаха палестинска държава, с което броят на страните, които са направили това, достигна 146 от общо 193-те държави членки на ООН.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини