10.3 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Орбан бил готов да окупира Брюксел, за да защити Унгария

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че е готов да поведе марш към Брюксел и да „окупира“ центъра на Европейския съюз, за ​​да „защити свободата и суверенитета на Унгария“, преди изборите за Европейски парламент по-късно тази година, съобщава „Ройтерс“.

Орбан – националистическият унгарски лидер, който е на власт от 14 години, се надява неговата партия „Фидес“ да спечели от засилването на позициите на крайнодесните в Европа. Той се подготвя страната му да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината.

На митинг в Будапеща, посветен на националния празник на Унгария, който отбелязва Унгарската революция от 1848 г. срещу Хабсбургската монархия, Орбан посочи, че европейските избори са шанс да се застъпи за Унгария.

„Ако искаме да защитим свободата и суверенитета на Унгария, нямаме друг избор, освен да окупираме Брюксел“, изтъкна той пред събралите се около 1000 свои поддръжници, предаде news.bg. „Ще маршируваме до Брюксел и сами ще донесем промяната в Европейския съюз“, закани се премиерът.

Орбан отдавна е в противоречие с други членове на ЕС по редица въпроси, включително заради отказа си да изпрати оръжия на Киев и поддържането на икономическите връзки с Москва и след като руските сили нахлуха в Украйна през 2022г.

Той заяви, че действията на ЕС са удар по фермерите и средната класа, нанасят щети на бизнеса „и на всичкото отгоре вкарват Европа във война“. „Няма да приемем, че Брюксел остави европейците сами, още повече, че се обърна срещу тях“, категоричен бе Орбан.

Будапеща води дълги спорове във връзка с блокираните фондове на ЕС.

Последни новини

- Реклама -