19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Орбан: Фицо е между живота и смъртта

Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два дни след опита за убийство, който предизвика шокови вълни в Европа. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио.

„Молим се за премиера и подкрепяме Словакия“, каза Орбан. „Пожелаваме му бързо възстановяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е между живота и смъртта.“, добави премиерът на Унгария.

Според лекари, цитирани от словашки медии, шансовете Фицо да оцелее, възлизат на под 35%. И въпреки това, надежда има.

„Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние и е твърде рано да се каже дали ще се възстанови“, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк. Тези съобщения идват на фона, че след операцията простреляният вече може да говори.

„За съжаление все още не мога да кажа, че печелим (битката да спасим Фицо – бел. ред.) или че прогнозата е положителна, защото степента на нараняванията, причинени от четирите огнестрелни рани, е толкова голяма, че на организма все така ще бъде трудно да реагира“, заяви Калиняк.

Роберт Фицо дойде в съзнание след дълга операция

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок каза на същата пресконференция, че стрелецът, на когото полицията повдигна обвинение в опит за убийство, е действал сам и преди това е участвал в антиправителствени протести.

„Това е вълк единак, който се е радикализирал в периода след президентските избори (миналия месец)“, заяви Ещок.

Заподозреният е посочил като причина за нападението политиката на правителството по отношение на Украйна и плановете му да реформира обществената телевизия и да премахне специалната прокуратура, добави словашкият вътрешен министър.

Мириам Лапуникова, директорката на Университетската болница „Ф. Д. Рузвелт“ в Банска Бистрица, където е приет Фицо, заяви, че 59-годишният министър-председател е претърпял петчасова операция с два екипа за лечение на множество огнестрелни рани. „Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще бъде в интензивното отделение“, каза тя пред журналисти.

По-късно съюзникът на Фицо и новоизбран президент на Словакия Петер Пелегрини каза, че е успял да разговаря за кратко с премиера в болницата. „Той е в състояние да говори, но само няколко изречения, тъй като е много уморен, защото приема някои лекарства“, каза той пред журналисти.

Словашкият президент Зузана Чапутова призова към успокояване на политическото напрежение. На свой ред Пелегрини призова партиите в Словакия да преустановят или да смекчат агитацията си за изборите за Европейски парламент следващия месец.

Експерти за охраната на Фицо: Ужасяващ непрофесионализъм (ОБНОВЕНА)

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини