25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Орбан: Не смятам, че Русия ще нападне НАТО

Неоснователни са опасенията, че Русия ще нападне някоя държава членка на НАТО. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан. 

Той подчерта, че вече тригодишната война в Украйна показва границите на възможностите на Русия. Орбан добави, че „ако руснаците бяха достатъчно силни, за да се преборят с украинците, вече щяха да са го направили“.

Унгарският премиер допълни още, че военните възможности на НАТО далеч надвишават тези на Украйна, поради което вероятността Русия или друга страна да нападне организацията е малка.

„Не смятам за логично Русия, която дори не може да победи Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят“, каза Орбан. По думите му шансовете за това са изключително малки. Според Виктор Орбан препратките към руската заплаха са „прелюдия“ към по-нататъшната намеса на Запада във войната в Украйна.

„Нашите експерти работят усилено, за да видят как Унгария може да запази членството си в НАТО по начин, по който няма да ѝ се налага да участва в действия на НАТО извън унгарска територия“, каза Орбан. Същевременно той не се отрече от чл. 5 на Договора за Северноатлантическия алианс. Орбан каза, че ако страна член на НАТО бъде нападната, Унгария ще помага. Голямото опасение на унгарския премиер обаче е войната в Украйна.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини