31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Орбан пристига на необявено посещение в Киев 

 

Унгарският премиер Виктор Орбан ще посети Киев във вторник, 2 юли. Неочакваната визита ще се състои в момента, в който Унгария пое председателството на ЕС. Целта на посещението е решаване на проблемите на унгарското малцинство в Украйна, пише The Guardian.

Очаква се Орбан да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев, по време на първото посещение на унгарския премиер в Украйна от началото на войната, заявяват пред британското издание двама дипломати в Будапеща.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк е отказал да коментира евентуалното посещение на Орбан. Но друг източник в Киев е потвърдил тези планове пише украинският informator. „Орбан ще бъде тук, ако не възникнат промени в последния момент“, е коментирал източникът.

Един от източниците в Будапеща съобщи, че плановете за пътуването са формирани след продължителни преговори относно правата на унгарско-говорящото малцинство в Украйна.

Унгария е яростен противник на отпускането на допълнителна военна помощ за Украйна и неведнъж е повдигала въпроса за правата на унгарското малцинство в Украйна, ето защо визитата  от страна на Виктор Орбан ще бъде разглеждана внимателно от международната общност.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини