- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС


Украйна е на светлинни години от присъединяването към ЕС, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, който беше преизбран начело на унгарската управляваща партия Фидес на конгрес в Будапеща, предаде Асошиейтед прес. Орбан печели 11-ти последователен мандат начело на партията от 2003 г.

Думите му, изказани в реч по повод преизбирането, се тълкуват като индикация, че неговото правителство може да се окаже препъни камък пред амбициите на Киев да се присъедини към блока.

По-рано през месеца Европейската комисия препоръча да започнат официални преговори с Украйна за присъединяване към ЕС, но Орбан заяви, че това е погрешно обещание и задачата на Унгария ще бъде да поправи нещата.

Той подчерта, че преговори с една страна не трябва да започват, докато тя е във война и че членството на Украйна ще преориентира системата за разпределяне на средства от Брюксел за страните членки.

Някои критици на Орбан казват, че Унгария иска чрез подобни заплахи да постигне размразяване на средствата за Будапеща, които Брюксел не отпуска заради опасения, че унгарското правителство не спазва стандартите в областта на човешките права и не се придържа към принципите на правовата държава.

Орбан заплаши освен това да блокира плана на ЕС да предостави 50 милиарда евро помощ за Украйна за четиригодишен период.

Унгарският премиер разкритикува Украйна, че нарушава правата на етническите унгарци в западната част на страната, като им пречи да учат на техния език.

През септември той заяви пред унгарския парламент, че неговото правителство няма да подкрепи Украйна по нито един международен въпрос, докато правото на унгарското малцинство в Украйна да учи на своя собствен език не бъде възстановено.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -