9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Орбан: Украйна трябва да е буферна зона между Русия и Запада

 

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Украйна трябва да бъде оставена като „буферна зона“ между Русия и Запада. Идеята му е съюзниците да предоставят на страната гаранции за сигурност, но да не я приемат в ЕС или НАТО.

Чрез своето изказване той за пореден път демонстрира, че не е в отбора на Европейския съюз, що се отнася до безрезервната подкрепа за Киев.

Унгария и Украйна са в противоречиви отношения, които се влошиха след началото на пълномащабната инвазия на Русия. Орбан поддържа тесни връзки с Москва, едва вдигна ветото си над 50-те милиарда евро помощ от ЕС за Киев и няколко пъти бавеше различни военни пакети на блока за украинската армия.

„Независимо дали ни харесва, или не, независимо дали на украинците им харесва, или не, Украйна е на картата там, където е. Най-добрата перспектива за нея би била формирането на буферна зона между Русия и Запада – с гаранции за сигурност, разбира се“, каза Орбан по време на дебат с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел.

Евродепутати събраха подписи за наказание на Орбан

„Ако това се провали, Украйна ще загуби земята си. Руснаците ще унищожат Украйна. Русия никога няма да приеме на прага си член на ЕС и НАТО като Украйна. Никога“, допълни унгарският премиер.

Путин пред евреите: Русия работи за освобождаване на заложниците

Унгария многократно се е противопоставяла на присъединяването на Украйна към Алианса и Европейския съюз. Орбан настоява украинците да решат въпроса с унгарското етническо малцинство в Закарпатието, за да ги пусне в ЕС.

Унгарският министър-председател вече е заявявал, че Украйна е финансово „несъществуваща“ и „вече не е суверенна“ държава поради „зависимостта“ си от международната подкрепа. Орбан каза също, че Русия никога няма да приеме Украйна сериозно като партньор в преговори. „Те ще преговарят само със Съединените щати, а ако сме умни, вероятно и с Европа“, добави той.

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС

Украински официални лица неведнъж са заявявали, че воденето на преговори за прекратяване на огъня без постигане на значителни резултати на бойното поле само ще даде на Москва време да се подготви за още по-голяма офанзива. Мирните преговори биха могли да принудят Украйна да отстъпи територии на Русия. Президентът Володимир Зеленски неведнъж е настоявал, че няма да позволи това. През ноември 2022 г. Украйна изложи своята „мирна формула“ от 10 точки. Едно от ключовите условия за започване на мирни преговори е пълното изтегляне на руските войски от украинска територия.

Залужний: Само с технологии може да спечелим войната с Русия

Виктор Орбан също така заяви, че Европа „не е в състояние“ да предостави на Украйна достатъчно оръжия, за да спечели войната. „Не можем да си позволим да финансираме Украйна, за да ѝ дадем възможност да постигне военна победа“, добави той.

„Не съществува риск Русия да нападне член на НАТО“, каза Орбан. В същото време няколко командири на Алианса все по-остро предупреждават за опасностите от война между Русия и НАТО и за последиците, които тя може да има за цяла Европа.

Последни новини

- Реклама -