30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Орлин Алексиев пак наднича зад Слави


Неочакваното решение на Трифонов да оттегли подкрепата си за правителство с първия или втория мандат отприщи множество предполагаеми сценарии. Според няколко източника на „Филтър“ Слави е бил договорил петима министри, които да влязат в първия кабинет, съставен от ГЕРБ. Известният шоумен настоявал неговата формация да излъчи и човек, който да оглави БНТ.

За Трифонов телевизията винаги е била много важна, а 7/8, в която хората му намериха пристан, след като напуснаха Би Ти Ви, е пред фалит. Така от години екипът му не е реализирал нито един мащабен екранен проект, което може да се промени, ако вратите на БНТ се отворят за шоумена.

Трифонов от години е спряган като близък до ДПС и лично до Ахмед Доган. В случай че успее да състави експертен кабинет с мандат на ИТН, добрите отношения с ДПС няма да бъдат прекъснати. Губещ от подобно развитие на събитията обаче ще бъдат най-вече ГЕРБ.

Не са малко анализаторите, които твърдят, че неочакваният завой на Трифонов е взет под влияние на неговия близък дългогодишен приятел Орлин Алексиев. Той е едно от знаковите лица на управлението на София – общински съветник цели 3 мандата от ГЕРБ. През 2019 година изненадващо обяви, че напуска политиката, няма да се кандидатира занапред за общински съветник и ще се върне в частния бизнес.
По времето, когато беше в общината, бе по-влиятелен от кмета Йорданка Фандъкова, защото бе човекът, който отговаря за бюджета и финансите в Столичната община и респективно – за обществените поръчки. Между двамата бе назряло напрежение и дори преди години Фандъкова обяви, че ако се кандидатира за нов мандат като кмет на София, трудно би работила с Алексиев.

Самият той има диплома по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и магистратура по бизнес администрация в Нов български университет. Занимава се с частен бизнес още от 1991 г., а в управлението на столицата влиза през 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет, а Алексиев е избран за общински съветник от листата на ГЕРБ. До 2018 г. бе представител на Столичната община в общото събрание на Общинска банка и бе сред инициаторите София да си върне контрола над финансовата институция.

Още през 2014 година пък полицията извърши обиск в негова автокъща. Алексиев бе един от българските участници в рали „Дакар“, а тогава бе разбит канал за наркотици. Твърдеше се, че той е използвал ралито, а чист кокаин бил крит в автомобилни гуми.
През цялото време Трифонов и Орлин Алексиев поддържат изключително близки отношения. В същото време бившият общински съветник през последните години е прекъснал всякакви връзки с Борисов. Това подклажда предположенията, че неочакваната смяна на позицията на Трифонов по повод подкрепа на кабинет с мандат на ГЕРБ може да е взета и под влияние на приятелството му с Орлин Алексиев.

Трифон ПАНАЙОТОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини