5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Осъдиха хакер на ЦРУ на 40 години за изнасяне на тайни и детска порнография

Бившият софтуерен инженер на ЦРУ Джошуа Шулте, извършил най-голямата кражба на класифицирана информация в историята на агенцията, предадена на „Уикилийкс“, бе осъден на 40 години затвор. 

Джошуа Шулте (в центъра) заедно с адвокатите му в съдебната зала в Ню Йорк, 4 март 2020 г. Рисунка: Elizabeth Williams via AP/БТА

Федерален съд в Манхатън се произнесе срещу 35-годишния Джошуа Шулте главно за изнасяне на тайни на ЦРУ още през 2017 година, но докато бил в затвора, където се намирал от 2018 г., било установено, че той продължавал да издава тайни, а разследването довело властите и до дълбоко криптирани детски порнографски снимки.

Шулте бе осъден през юли 2022 г. по осем федерални обвинения. Това бе вторият му съдебен процес, тъй като журито на първия процес през 2020 г. не успя да стигне до решение. Третият съдебен процес за пренасяне и притежание на детски порнографски снимки завърши вчера с окончателна присъда.

Изтичането на тайни разкри инструментите на ЦРУ, които Шулте е помогнал да бъдат създадени, за да бъдат хаквани смартфони на „Епъл“ и „Андроид“ в чужбина, и разкрива опитите на шпионската агенция да превръща свързани с интернет смарт телевизори в подслушвателни устройства.

Бившият софтуерен инженер заяви, че е бил използван като изкупителна жертва от ЦРУ и ФБР за изтичането на информацията, станало известно като „Трезор 7“.

На първия от трите съдебни процеса срещу Шулте федералните прокурори, които първоначално поискаха доживотна присъда, обрисуваха бившия служител на ЦРУ като неудовлетворен компютърен маниак, изпитващ недоволство към бившите си шефове, и заявиха, че предателството му е пълно. 40-годишната присъда на Шулте включва шест години и осем месеца за притежанието на детски порнографски снимки, а останалите са за шпионаж.

Последни новини

- Реклама -