25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Осигурени са 100 млн. лв. за Националната детска болница

„Осигурени са 100 млн. лв. от държавния бюджет – това е първо финансиране по разчистване на терена, проектиране и други дейности“. Това съобщи финансовият министър Людмила Петкова.

Министерски съвет одобри график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София. Той включва необходимите дейности и срокове за изпълнение.

Главчев за детската болница: Два дни изпълнителят на обекта не извършваше никакви дейности

„С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение за безвъзмездна помощ за консултантски услуги, предоставени от белгийски консорциум, който е изготви три стратегически документи по отношение функцията, структурите и необходимото оборудване на болницата. В началото на септември ще стартира процесът по проектиране на болницата, и 2025 г. да започне строителството на Националната детска болница. Необходимите средства ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет за 2025 г., както и в средносрочната бюджетна прогноза. В тях се включват парите за строителството, както и за обзавеждането и оборудването“, поясни тя.

Здравният министър Галя Кондева уточни: „Процесите, които се извършват по този график, ще вървят паралелно за по-бързо изграждане. Важните неща са този консултантски доклад, който очакваме, особено в частта за функционирането на болницата, както и разрушаването на сградата. След като приключи етапът на консултантската дейност, ние вече ще стартираме процедурата по подготовка и обява на обществените поръчки“.

Скандалът с частната детска болница (ОБЗОР)

„Ние ще положим усилия съвместно с всички ангажирани институции. Това е срокът, който сме си определили да се изпълни“, уточни министър Кондева.

„Структурата на болницата ще бъде определена след доклада на Европейската инвестиционна банка. На територията на София има 13 лечебни заведения, изпълняващи различни функции по отношение на осигуряване на педиатрична помощ. Тези структури, за съжаление, изпълняват различни функции, което е едно от нещата, които притеснява пациенти и родители. Това е идеята за осигуряване на комплексна грижа за децата. Все още има дебати как ще се структурира тази болница, дали всички тези лечебни заведения ще трябва да се прехвърлят към новата болница“, каза още тя.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини