25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Още документи свързаха Клинтън и принц Андрю със сексскандал

На фона на голям интерес късно снощи съд започна да публикува порция секретни досега съдебни документи, свързани с Джефри Епстийн – финансиста, който се самоуби през 2019 г., докато очакваше процес по обвинения в трафик на хора с цел сексуална експлоатация, предаде Асошиейтед прес.

Джефри Епстийн и любовницата му Гилейн Максуел, която бе осъдена на 20 години затвор

Социалните мрежи през последните седмици изобилстваха от публикации, в които се спекулираше, че документите ще включват списък на богати и влиятелни хора, които са били „клиенти“ или „съучастници“ на Епстийн.

Но първоначално оповестената колекция от около 40 документа до голяма степен съдържаше материали, които са били публикувани по-рано или са били изчерпателно описани в почти две десетилетия вестникарски материали, телевизионни документални филми, интервюта и книги за скандала с Епстийн, пише БТА.

Все пак документите – които включваха стенограми от интервюта с някои от жертвите му – съдържаха напомняния, че Епстийн се е обграждал с известни и влиятелни личности, включително няколко, които също са били обвинени в неправомерно поведение.

Споменава се за приятелството на Епстийн с Бил Клинтън, който не е обвинен в никакви нарушения, както и с британския принц Андрю, който по-рано постигна извънсъдебно споразумение по дело, обвиняващо го в секс със 17-годишно момиче, пътувало с Епстийн.

Тези съдебни разкрития бяха планирани и очаквани още от заповедта, издадена на 18 декември от нюйоркската съдийка Лорета Преска – документ, който имаше ефекта на бомба със закъснител във финансовата столица на САЩ, когато съдилищата го публикуваха на 19 декември, отбеляза Франс прес.

Съдебният акт е резултат от дело за клевета срещу бившата любовница и съучастничка на Джефри Епстийн, Гилейн Максуел – която от 2022 г. излежава присъда от 20 години затвор – заведено от американката Вирджиния Джуфре, подала жалба срещу двойката.

Епстийн, който имаше мощни икономически и политически връзки в Съединените щати и в чужбина, бе обвинен в сексуални посегателства и изнасилване на млади момичета, но в крайна сметка наказателното производство срещу него бе прекратено, след като бе намерен обесен в килията си в затвора в Ню Йорк през август 2019 година. След смъртта му влиянието на мрежата на Епстийн подхранва редица конспиративни теории за убийство, което е било маскирано като самоубийство.

Службата на съдебните лекари в Ню Йорк и Федералното бюро за разследване стигнаха до заключението, че той наистина се е самоубил и че смъртта му „не е резултат от криминално деяние“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини