- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Осветиха дома на Терзиеви със сърп и чук за 9-ти септември

Жилищната сграда „Светлина“ на ул. „Ген. Гурко“ в София, построена за настаняване на висшите служители на Държавна сигурност през 50-те грейна в червено със сърп и чук и надпис „Дом Терзиеви, честит 9 септември!“ късно снощи.

Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев е внук именно на висшият служител на ДС Васил Терзиев, на който е и кръстен. Между 1952 и 1976 г. той е бил е началник на Трето управление – военно контраразузнаване. От 19 септември 1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП. Бащата на Терзиев е работил в Първо главно управление.

Сграда „Светлина“ на МВР е построена през 50-те години на миналия век за настаняване на висши служители на службите за сигурност. Сградата е построена на мястото на терени на гимнастическото дружество, съществувало преди 1944 г. Апартаментите са изключително просторни и луксозни – над 150 кв. м. С два входа – официален вход за живущите и отделен вход за обслужващите жилището, т.нар. слугински вход. На първия етаж на сграда се е намирал стола на МВР.

 

 

 

- Реклама -

Последни новини