20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

От „Ало, Ваньо“ до „Киро Кеша“ – записи за политическа употреба


„Кеш“, „Ало, Ваньо“, „порциите във властта“, „разтуряме седянката“, „Ти си го избра“ и още много знакови записи чу българското общество през последните 15 години. Общото между тях са основните герои. Това са водещи политици, които са атакувани от явни и тайни врагове. Понякога прокуратурата се занимава със записите, друг път – не. Досега няма обвинения по някой от тях. Ефектът остава за общественото мнение.

Изтичането на тайни записи е удар под кръста, но за малко повдига завесата на задкулисието, където обикновените хора нямат достъп.

Последният скандал е със записите на разговори между Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Лена Бориславова от времето на предизборната кампания преди година. Нелегален кеш и съмнения за злоупотреби с пари се набиват от информацията в тях. В други случаи е злоупотреба с власт, данни за корупция или просто вулгарен език, който не отива на „А“ групата в политиката. Но винаги има значение кой и защо записва, как и кога изтичат файловете и най-важното – какъв е ефектът.
Нови записи с разговори между лидерите на „Продължаваме промяната“ ще бъдат публикувани в края на предизборната кампания, а стратегията им е да ги обявят за фалшификат, научи „Филтър“.

Досега ставаше дума за потоци от кеш, включително нелегален. Част от записите са от предизборната кампания преди година, а други са от времето, когато Кирил Петков е премиер и е в коалиция с БСП.

Гласовете са на Петков, Асен Василев, Николай Денков и Лена Бориславова. Основната версия е, че ги е записвал Алексей Петров, сочен за идеолог на сглобката. Разстреляният през август Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, известен в публичното пространство като Татко Петко. На една от записаните срещи обаче Петров не е присъствал, научи „Филтър“. Затова една от версиите в редиците на „Продължаваме промяната“ е, че телефонът на някой от тях е бил хакнат и през него са били слушани и записвани тайните им разговори. Съвременните технологии и уменията на хакерите позволяват дистанционно да се инсталира специален шпионски софтуер в модерните мобилни апарати.

Изтеклите досега записи не притесняват много лидерите на „Продължаваме промяната“, но още гадаят какво може да излезе от срещите им, включително и с външни за партията хора.

Ще обвинят записите и кампанията срещу тях за ниския резултат на изборите. После ще се скарат помежду си, прогнозира техен политически опонент от парламента. Той обръща внимание, че лидерите на „Демократична България“ не са записвани и реномето им се пази от сценаристите на разкритията. От месец насам има информация, че след вота коалицията ПП-ДБ ще се разпадне, а големите излишни ще се окажат Кирил Петков и Асен Василев.

Досега в записите в сайта „Афера“ няма данни за престъпление и прокуратурата не е сезирана, за да прави проверка. Рейтингът на ПП обаче се очаква да падне сериозно в оставащите дни до вота. Същото се случи и при друг запис с участието на „Продължаваме промяната“ в пълен състав. Той излезе точно година преди този с „кеша“. Тогава партията провежда национално съвещание онлайн, а един от участниците е Радостин Василев. Той записва цялото заседание и го пуска на публиката. От него става ясно как Петков, Василев и останалите лидери говорят за начините, с които ще овладеят службите. Случаят е след миналите избори, когато се водят преговори за правителството на сглобката. Всичко, което се говори в записите, се случи, но данни за престъпление не бяха открити.

Скандалите се използваха умело от политическите противници на „Промяната“ и лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който на предизборно събитие призова замесените да влязат в затвора. Той самият най-често е бил записван, а след това атакуван след разпространяването на звуковите файлове по различни канали. Първият огромен скандал беше „Ало, Ваньо“. През януари 2011 година излизат наяве записи на премиера Бойко Борисов с шефа на митниците, покойният Ваньо Танов. В разговорите им Борисов иска от Танов да изтегли митничарите от проверка в завода на Михаил Михов – Мишо Бирата. По-късно става ясно, че това става по молба на президента Георги Първанов, с когото Мишо Бирата е близък. Разразява се огромен скандал, който не стихва години наред. Въпреки това Борисов не пада от власт. Прокуратурата започва разследване за търговия с влияние, което е прекратено по-късно.

Както при записите с ПП сега, и тогава основният герой е Алексей Петров. Година по-рано той е арестуван в акция „Октопод“ на вътрешния министър Цветан Цветанов и е във война с бившия си съдружник Бойко Борисов. След убийството на бившата барета стана ясно, че точно той е дал записите на журналиста Явор Дачков. Това не е случайно. Алексей Петров е съветник в ДАНС и председател в сянка на агенцията до август 2009 година и много от служителите там са негови хора. А записът с Бойко Борисов се оказва СРС. Тогава е подслушван Ваньо Танов по разследване срещу сина му за търговия с нелегални цигари. Така в службите се трупат много записи от разговори, които после нелегално се изнасят към Алексей Петров. Скандалът „Ало, Ваньо“ разклаща сериозно ГЕРБ, но партията отново печели следващите избори през 2014 година, макар и с по-малко гласове. Както и всички останали до есента на 2021 г.

Вторият голям скандал със записи и с участието на Бойко Борисов е „Ти си го избра“. Записван е в дома му в Банкя, а срещата е с тогавашният софийски градски прокурор Николай Кокинов, който иска да стане апелативен. С тях е и земеделският министър по това време Мирослав Найденов, който по-късно оглавява Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров. По-късно се оказва, че точно Найденов е правил записите с телефона си. В тях Кокинов се оплаква от Сотир Цацаров и казва на Борисов: „Ти си го избра“. Това се използва и до днес от радетелите на съдебната реформа заради проблема с назначаването на хора по върховете на съдебната система и връзките им с политици.

През 2016 година Борисов беше основен герой и в записите „Двете каки“. Това са две съдийки, които вече са извън системата – Румяна Ченалова и близката на Цветан Цветанов Владимира Янева, бивша шефка на Софийския градски съд. Записва Ченалова, а после пуска записите през определени медии. Тогава за първи път се споменава прословутата къща в Барселона, чиято сага приключи безславно миналата година. След скандала Ченалова и Янева напускат съдебната система, на която записите се отразяват най-много. Политически последствия няма. Всеки следващ запис с компромати става все по-битов във времето и има медийни, а не институционални и политически цели. Такъв е например поредният записан разговор на Бойко Борисов, в който говори с нецензурни думи за Цвета Караянчева, тогава председател на парламента. И след този запис ГЕРБ спечели парламентарните избори. Така и не стана ясно на публиката кой е автор на компромата и кой го е разпространил.

Румен Радев и Васил Божков записвани официално

„ПП са мои момчета, но са идиоти“, казва екзекутираният подземен бос Красимир Каменов-Къро

Освен тайни записи в публичното пространство се появиха и официални, които осветиха задкулисието, но не доведоха до резултат. По времето на Гешев като главен прокурор държавното обвинение често пускаше записи от СРС-та с основни действащи лица в държавата. През януари 2020 година прокуратурата пусна звукозапис от разследване за обществени поръчки във ВВС, но в него става дума за назначаването на бъдещата първа дама Десислава Радева във Военновъздушните сили по времето, когато Радев е бил шеф там. Прокуратурата разпространи запис между президента и командира на ВВС Цанко Стойков, в който двамата обсъждат как да отговорят на КПКОНПИ за назначаването на Десислава Радева. Нито разследването за престъпна група във ВСС, нито назначаването на Радева в службата дадоха резултат. Разследването е било прекратено тихомълком, а Румен Радев спечели следващите президентски избори още по-убедително, отколкото през 2016 година.

Бившият хазартен бос Васил Божков също се появи в официално разпространен запис, направен със СРС по времето, когато беше в Дубай. Тогава имаше протести, а Божков говори с депутата и лидер на Комунистическата партия в България Александър Паунов и с други хора за това как трябва да се движи тълпата и колко ще струва напрежението в центъра на София. Божков е подслушван по разследване за заговор срещу държавата. Делото беше прекратено безславно. Днес той е лидер на движение „Център“, което иска да влезе в парламента.

„ПП са мои момчета, но са идиоти.“ Репликата е на разстреляния преди година в ЮАР мафиот Красимир Каменов-Къро. Записи с него бяха пуснати отново официално от прокуратурата по времето на Гешев в поредното дело за заговор срещу държавата. То също не издържа и беше прекратено.

Включени микрофони удариха Петър Младенов и Ахмед Доган

Камерата на Евгений Михайлов сваля първия президент след падането на Тодор Живков

Записи на публични места и направени от медии промениха хода на историята в последните 35 години. Най-емблематичен е скандалът с първия демократичен президент Петър Младенов. На 6 юли 1990 година той подаде оставка след записа, на който се чува да казва репликата „По-добре танковете да дойдат“. Тогава има протести срещу БКП, а камерата на Евгений Михайлов е близо до Младенов. По-късно записът е разпространен от опозицията СДС, на която симпатизира Евгений Михайлов. Така Петър Младенов подава оставка, а само месеци по-рано е участвал във вътрешнопартиен преврат, с който е свален Тодор Живков.

През лятото на 2009 година Ахмед Доган говори на предизборно събитие на ДПС в благоевградското село Кочан. Читалището е пълно с хора, а много от тях снимат. Един от записите се появява в интернет. На него се чува как Сокола казва: „Властта е в моите ръце! Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата“. Това води до вълна от недоволство и висока избирателна активност. Печели ГЕРБ, която се явява за първи път на избори. А по-късно Доган признава в едно от редките си интервюта, че не е предполагал как с една изпусната реплика може да повлияе на резултатите от изборите.

Александър МЕТОДИЕВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини